Jaki piekarnik wybrać?

Piecze, podgrzewa, gotuje na parze, sam pilnuje, żeby ciasto wyrosło, a mięso nabrało soczystości. Skrywa też wiele innych zalet, a ich lista może być naprawdę długa! Czym kierował się Mateusz przy wyborze piekarnika? Po pierwsze intuicyjność obsługi, po drugie łatwość czyszczenia, a po trzecie wygląd. A na co Ty powinieneś zwrócić uwagę, wybierając idealny model dla siebie? Dowiesz się z mojego poradnika.

Piekarnik gazowy

Mimo niskich kosztów eksploatacji i atrakcyjnej ceny piekarniki zasilane gazem odchodzą do lamusa. Dlaczego coraz mniej osób decyduje się na ich zakup? Piekarniki gazowe mają kilka istotnych wad. Po pierwsze są mało funkcjonalne. Ze względu na specyficzną konstrukcję i brak podstawowych programów, nie pozwalają na pełną kontrolę procesu pieczenia. Użytkownicy piekarników gazowych narzekają między innymi na problem nierównomiernie podgrzanych potraw oraz duże ryzyko ich przypalenia. Na niekorzyść urządzenie przemawia również kwestia bezpieczeństwa. Każda nieszczelność przewodów łączących piekarnik z instalacją grozi ulatnianiem się gazu i stwarza ryzyko zatrucia lub wybuchu.

Piekarnik elektryczny

Piekarniki elektryczne, chociaż droższe w użytkowaniu, mają ogromną przewagę nad piekarnikami gazowymi. Dzięki szeregowi przydatnych funkcji i programów, umożliwiają idealne dopasowanie czasu oraz sposobu pieczenia do konkretnej potrawy. Pozwalają na precyzyjne ustawienie temperatury, szybko się rozgrzewają, są proste w obsłudze. Za łatwość w obsłudze odpowiada m.in. intuicyjny panel sterowania w piekarnikach marki Bosch. Wystarczy, że na panelu sterowania wybierzesz nazwę potrawy i… nie musisz więcej martwić się o swoje danie. Automatyczna książka kucharska zawiera najlepszy sposób przygotowania danej potrawy, dzięki czemu Twój posiłek będzie miał idealne warunki. To wszystko przekłada się na wyśmienity smak przyrządzanych w piekarniku dań i wypieków. Nowoczesne piekarniki elektryczne parowe mają funkcję pieczenia na parze – pozwala na to np. PerfectBake, dzięki któremu bez problemu uzyskasz chrupiącą skórkę na przygotowanym w domu chlebie.

Do zabudowy czy wolnostojący?

Co wybrać: piekarnik wolnostojący czy do zabudowy? W większości domów sprawdzi się drugie rozwiązanie. Piekarniki do zabudowy są zdecydowanie tańsze, zajmują mniej miejsca, a dzięki atrakcyjnemu designowi współgrają z wystrojem każdego nowoczesnego wnętrza. Można je umieścić pod blatem, w słupku lub w innym miejscu, które jest dla Ciebie optymalne. Niewątpliwą zaletą piekarnika do zabudowy jest elastyczność. Masywne piekarniki wolnostojące, kojarzone przede wszystkim z przestronną angielską, rustykalną kuchnią to rozwiązanie polecane prawdziwym koneserom (najdroższe z nich kosztują nawet 15-20 tys. zł).

Jeśli interesuje Cię styl rustykalny, to przeczytaj nasz artykuł o kuchni rustykalnej

Klasa energetyczna piekarnika

Klasa energetyczna piekarnika informuje, ile prądu zużywa urządzenie podczas pracy. Sprzęty oznaczone klasą E, F czy G pochłaniają najwięcej energii. Z kolei te opatrzone literą A pobierają jej najmniej, czyli są energooszczędne. Kupując piekarnik, sięgnij po sprzęt wyższej klasy: A lub A+. Dzięki temu pieniądze zainwestowane w zakup szybko wrócą do Twojej kieszeni. Nie wspominając o tym, jak dużą przysługę wyświadczysz środowisku.

Dorota Szelągowska i Mateusz Gessler zaglądają do piekarnika

Programy piekarnika

Podejmując decyzję o zakupie, koniecznie weź pod uwagę dostępne programy piekarnika. Obok tak standardowych jak: grzanie z góry lub z dołu, grzanie góra-dół, grill czy rozmrażanie, znaleźć można cały wachlarz dodatkowych opcji. Piekarniki Bosch Serie 8 oferują aż 40 inteligentnych programów automatycznych (funkcja AutoPilot), które pozwalają osiągnąć idealny efekt, bez względu na rodzaj przyrządzanego dania. Wystarczy wsadzić potrawę do komory, wprowadzić jej wagę, a na koniec wybrać odpowiedni program z menu. Nie musisz przejmować się niczym więcej, bo system sam dopasuje właściwą temperaturę i czas pieczenia.

Do programów absolutnie niezbędnych zalicza się termoobieg. Jego użycie gwarantuje, że ciepło zostanie rozprowadzone równomiernie w całej komorze, a proces pieczenia przyspieszony. W najnowszej generacji piekarników marki Bosch zastosowano termoobieg 4D oparty na zmiennym kierunku obrotów wentylatora. Ulepszona technologia pozwala piec równocześnie na czterech poziomach – zawsze z idealnym rezultatem! O jakoś przygotowania potraw w termoobiegu w piekarnikach marki Bosch dba także funkcja ECO. W tym przypadku to wentylator stale pracuje i odpowiada za rozprowadzanie ciepła.

Chcesz jeść zdrowo, ale smacznie? Wybierz piekarnik Bosch z parowarem lub z funkcją dodatkowego uderzenia pary ParaPlus. Przygotowane w nim potrawy nie potrzebują ani grama tłuszczu, żeby osiągnąć pełnię smaku – są idealnie soczyste w środku i kruche na zewnątrz. Parowary pozwalają tylko na gotowanie na parze, z kolei w piekarnikach z parowarem możemy piec, gotować na parze, a także piec z użyciem pary. Prawda, że sprytnie?

Dodatkowe funkcje

Najnowsze modele piekarników mają tyle dodatkowych funkcji, że łatwo stracić głowę. Które z nich są warte polecenia i rzeczywiście przydają się na co dzień? Na pewno warto zwrócić uwagę na narzędzia, usprawniające proces pieczenia i czuwające nad jego prawidłowym przebiegiem.

Sensor PerfektBake zatroszczy się o Twoje wypieki: przeprowadzi precyzyjne pomiary wilgotności w komorze i na tej podstawie dobierze odpowiednie parametry: temperaturę, długość cyklu i sposób grzania. Nie musisz już nerwowo doglądać ciast podczas pieczenia – sensor PerfektBake zrobi to za Ciebie. Podobną wygodę zapewnia termosonda PerfectRoast. Elektroniczny termometr kontroluje temperaturę mięsa i steruje pracą piekarnika, aby zapewnić potrawie jak najlepsze warunki. Z pomocą tego narzędzia przyrządzisz delikatną oraz soczystą pieczeń, która rozpływa się w ustach. Bez niepotrzebnych nerwów i wysiłku.

Utrzymanie piekarnika w czystości będzie łatwiejsze, jeśli wybierzesz urządzenie z pyrolizą, czyli automatycznym systemem czyszczenia. Wystarczy, że naciśniesz jeden przycisk, a piekarnik nagrzeje się do 500°C, powodując spalenie wszystkich trwałych zabrudzeń. Zostanie po nich zaledwie garstka popiołu, którą należy usunąć za pomocą papierowego ręcznika.

Pyroliza to wyjątkowo skuteczny proces oczyszczania, ale także bardzo energochłonny, bo wymaga wyjęcia prowadnic (jeśli są one w piekarniku). Niektóre piekarniki marki Bosch posiadają program EcoClean Direct. Ściany piekarnika pokryte są specjalną powłoką katalityczną. W czasie oczyszczania zachodzi w nich proces katalizy, czyli rozłożenia zabrudzeń na produkty katalizy, w tym głównie – dwutlenek węgla. Oczywiście w żaden sposób nie szkodzi on zdrowiu.

Do przydatnych funkcji zalicza się również tryb mikrofali, dzięki któremu szybko podgrzejesz potrawę, zachowując pełnię smaku oraz technologia Home Connect, pozwalająca zdalnie nadzorować pracę piekarnika. Piekarnik z trybem mikrofali umożliwia pieczenie, natomiast pieczenie z użyciem mikrofali przyspiesza proces pieczenia.

Nowoczesne piekarniki marki Bosch pozwalają sterować nimi zdalnie za pomocą Home Connect. Wyobraź sobie, że wracasz po pracy wieczorem do domu, a w piekarniku już czeka ciepła kolacja, którą wcześniej podgrzałeś jednym kliknięciem na swoim smarfonie. Brzmi smacznie, prawda?

piekarnik w zabudowie bosch w białej kuchni z krzesłam, oknem i stołem

Wymiary piekarnika (standardowe wymiary małego/dużego piekarnika)

Jednymi z kluczowych kryteriów zakupu są rozmiar i pojemność piekarnika. Modele o wymiarach 60 x 60 x 55 cm zapewniają maksymalną swobodę podczas pieczenia, ale nie każdy zmieści w domu tak duży sprzęt. Małe piekarniki, nazywane również kompaktowymi, mają wymiary 60 x 45 x 55 cm, więc zdadzą egzamin w niewielkich kuchniach, jakie wymagają sprytnego zagospodarowania. Jeśli w Twoim mieszkaniu pozostała nisza w zabudowie po dużym piekarniku, a teraz chciałbyś umieścić tam piekarnik kompaktowy, to najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie go z szufladami do podgrzewania.

Warto wiedzieć, że urządzenia o identycznych wymiarach mogą znacząco różnić się pojemnością. Sprawdź więc gabaryty każdego piekarnika, który bierzesz pod uwagę. Jeśli potrzebujesz dużej komory, bo często pieczesz na kilku poziomach, koniecznie wybierz urządzenie, mające więcej niż 50 l pojemności.