Przechowywanie i organizacja w kuchni

Przechowywanie i organizacja w kuchni
  1. Organizacja w kuchni
  2. Organizacja szafek kuchennych
  3. Organizacja szuflad w kuchni
  4. Półka w kuchni
  5. Przechowywanie produktów sypkich
  6. Jak układać produkty w lodówce

Nowoczesna kuchnia coraz bardziej przypomina laboratorium. Design mebli i urządzeń, funkcjonalność i ergonomia, a także organizacja przestrzeni są przemyślane tak, by przygotowywanie posiłków oraz korzystanie z kuchennych urządzeń było jak najłatwiejsze. Przechowywanie i organizacja kuchni ma kluczowe znaczenie w przypadku kuchni otwartych, połączonych z jadalnią lub salonem. Skorzystaj z moich podpowiedzi, by utrzymać porządek i zadbać o perfekcyjną, intuicyjną organizację w kuchni.

Organizacja w kuchni

Organizacja w kuchni to kluczowe zagadnienie przy projektowaniu i urządzaniu tego pomieszczenia. Odpowiednio zaplanowane meble i urządzenia kuchenne oraz sprzęt AGD i ich rozmieszczenie, zapewnią nie tylko porządek w kuchni, ale także maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Jak urządzić kuchnię, by każda rzecz miała swoje miejsce? Nowoczesne meble kuchenne kryją w swoich wnętrzach wiele rozwiązań funkcjonalnych i ergonomicznych, dzięki którym przechowywanie w kuchni jest uporządkowane i wygodne. Każda kuchenna rzecz ma swoje miejsce, a najczęściej używane akcesoria są zawsze pod ręką. Na co zwrócić uwagę urządzając kuchnię?

Bardzo często popełnianym błędem jest niedopasowanie blatu oraz półek i szafek wiszących do wysokości użytkowników. Półki w kuchniach powinny wisieć na takiej wysokości, by z łatwością mogli z nich korzystać domownicy, a więc odpowiednio do ich wzrostu. Jedną z głównych zasad organizacji kuchni jest tzw. trójkąt roboczy, w którym obowiązuje zasada: przechowywanie – mycie i przygotowywanie – gotowanie i pieczenie. W funkcjonalnie urządzonej kuchni, lodówka powinna znajdować się jak najbliżej wejścia – to w niej umieszczamy większość zakupów. Strefa przechowywania i mycia, czyli szafki na produkty oraz szklanki, talerze i garnki, szuflady na sztućce i w pobliżu zlew oraz zmywarka. Trzecia strefa to gotowanie i pieczenie – kuchenka, płyta, piekarnik. Między dwiema ostatnimi strefami jest właśnie miejsce na blat. Równie ważna jest organizacja szafek, półek w których przechowywane są przedmioty i produkty, a także lodówki.

Organizacja szafek kuchennych

Szafki to miejsce, w którym najczęściej przechowywane są talerze, kubki, szklanki i kieliszki, garnki, produkty spożywcze oraz chemia kuchenna i akcesoria do sprzątania. Organizacja szafek kuchennych będzie o wiele łatwiejsza, kiedy wykorzystasz systemy cargo oraz wewnętrzne organizery. Nowoczesne szafki mieszczą w sobie naprawdę dużo i przy ich odpowiedniej organizacji, wszystko jest łatwo dostępne. Kosze cargo to patent, dzięki któremu utrzymasz porządek w kuchennych szafkach, a schowane w nich przedmioty będą zawsze pod ręką. W rozmieszczaniu przedmiotów w kuchni trzymaj się zasady skojarzonych przedmiotów: kubki blisko czajnika i herbat, talerze w łatwo dostępnym miejscu w pobliżu zmywarki, itp. Wybierając meble kuchenne, pamiętaj, że łatwiej zachować porządek w zabudowanych szafkach, a odkryte półki, na których stoją kolorowe kubki i talerze, wyglądają dobrze tylko na filmach.

Organizacja szuflad w kuchni

Szuflady to rozwiązanie, które ułatwia zachowanie porządku w kuchni, a także, dzięki innowacjom i udogodnieniom, przechowywanie wielu przedmiotów, słoiczków z przyprawami, pokrywek, koszy oraz kuchennych środków czyszczących. Jaką organizację w szufladach przyjąć, żeby było najwygodniej? Zgodnie z główną zasadą, przedmioty najczęściej używane trzymamy w miejscu najłatwiej dostępnym, im rzadziej potrzebne, tym głębiej możemy je schować. Szuflady do przechowywania sztućców i kuchennych akcesoriów – noży, chochelek, łopatek itp. powinny być usytuowane w najdogodniejszym miejscu, czyli szufladach najłatwiej dostępnych. Dobrym rozwiązaniem są specjalne organizery do szuflady ze sztućcami, oddzielające widelce, łyżki, noże, łyżeczki. Mniej używane sztućce warto także odłożyć w głąb szuflady.

Warto zaopatrzyć się w specjalne organizery także na słoiczki z przyprawami – łatwo dostępne, a jednocześnie dobrze zabezpieczone, nie rozsypią się. W organizacji przypraw również warto przyjąć kuchenną zasadę – im częściej używane, tym bliżej.

Porządek w szafkach kuchennych pomagają zachować wszelkiego rodzaju organizery. W głębokich szufladach kuchennych znajdzie się także miejsce na przechowywanie pokrywek i innych akcesoriów kuchennych – mat do przygotowywania ciasta i pieczenia, foremek do ciastek, papieru do pieczenia itp.

Przeczytaj także nasze porady, jak utrzymać porządek w domu

Jeśli przechowujesz w kuchennych szufladach garnki, warto położyć na dnie matę, która nie tylko będzie tłumiła dźwięki, ale także zapobiegnie obijaniu oraz brudzeniu półek osmoloną częścią garnka.

Sprawna organizacja małej kuchni opiera się głównie na dobrze zorganizowanym systemie przechowywania. W trosce o bezpieczeństwo najmłodszych warto natomiast wyposażyć kuchenne szuflady i szafki w blokady zapobiegające przypadkowemu otwieraniu.

Półki w kuchni

Jeśli masz mało miejsca w szafkach i szufladach lub możliwość umieszczenia tylko szafek wiszących, warto rozważyć zamontowanie półek. Kupując je, zwróć uwagę na maksymalny limit obciążenia, a także dopasuj ich wysokość i szerokość do przedmiotów, które będą na nich stały. Efektownie wyglądają przezroczyste słoiki na produkty sypkie, suszone warzywa strączkowe, makarony, herbaty oraz przyprawy. To także dobre miejsce na produkty sypkie: mąkę, ryż, cukier przesypane do słojów lub ozdobnych puszek.

Półek nie montuj nad płytą grzewczą bądź kuchenką – stojące na niej przedmioty mogą spaść i uszkodzić urządzenie lub wpaść do przygotowywanych potraw. Niezbyt fortunnym miejscem jest także wisząca półka nad blatem – wysokim osobom może przeszkadzać w codziennych czynnościach.

Dorota Szelągowska i Mateusz Gessler w kuchni

Przechowywanie produktów sypkich

Odpowiedni sposób przechowywania wydłuży przydatność do spożycia produktów – unikniesz w ten sposób także nieproszonych gości, w tym moli. Produkty sypkie – kaszę, mąkę, cukier, sól przesyp do szczelnie zamkniętych pojemników: słoików, pudełek, puszek, które uchronią produkty przed zagnieżdżeniem się w nich moli, wilgocią i zwietrzeniem. Najlepiej nadadzą się pojemniki szklane lub wykonane z grubego plastiku. Ekologicznym rozwiązaniem jest ponowne wykorzystanie do tego celu słoików opisanych ozdobnym napisem. W ten sposób można przechowywać także przyprawy – wysokie i wąskie słoiczki po oliwkach lub małe po owocowych przecierach dla niemowląt świetnie się sprawdzą.

Kawę i herbatę przechowujemy w pojemnikach nieprzepuszczających światła – tu doskonałym rozwiązaniem są ozdobne puszki. Do pojemnika należy przesypać kawę lub liściastą herbatę zaraz po otwarciu oryginalnego opakowania – pojemnik chroni je przed wilgocią, tlenem i światłem. Od tego, jak będziesz przechowywać mąkę, przyprawy czy kasze zależy, jak długo zachowają świeżość. Mąkę, w zależności od rodzaju, przechowujemy od 3 do 5 miesięcy, kasze około 10 miesięcy, warzywa strączkowe, sól i cukier około roku.

Jak układać produkty w lodówce

Chłodziarko-zamrażarki marki Bosch z systemem NoFrost utrzymują żywność świeżą dwa razy dłużej. Wszyscy cenimy sobie świeżość produktów. Dlatego też lodówki marki Bosch mają funkcję VitaFresh Pro, która pozwala przechowywać warzywa, owoce, nabiał, mięsa i ryby aż 3 razy dłużej! W szufladach panuje temperatura 0°C, co stwarza idealne warunki do przechowywania nawet najdelikatniejszych produktów, np. sałaty, malin czy świeżych ryb. Dzięki panującej w nich wilgotności, warzywa zachowują wartości odżywcze, a Ty możesz cieszyć się ich świeżym smakiem znacznie dłużej. Układając produkty w lodówce w odpowiedni sposób, możesz również przedłużyć ich świeżość. Jak układać produkty w lodówce? To, gdzie położysz wędliny, a gdzie jogurty jest ważne, ponieważ wewnątrz lodówki występują różnice temperatur. Najcieplejszym miejscem jest górna pólka, najzimniejszym – najniższa.

otwarta lodówka w kuchni

Na najwyższej półce umieść produkty o najdłuższej trwałości – słoiki, szczelne opakowania. Środkowa półka to idealne miejsce na nabiał. Najzimniejsza półka – dolna – jest najodpowiedniejsza do przechowywania mięsa, ryb, jaj. Z kolei komory i szuflady przeznaczone są do przechowywania owoców i warzyw. Produkty o specyficznym zapachu warto przełożyć do szczelnych opakowań, żeby nie przeszła nimi cała zawartość lodówki .