Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czym doprawić popcorn?

Czym doprawić popcorn?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czym jest popcorn? Kalorie, skład, wartości odżywcze
  2. Jak zrobić popcorn w domu?
  3. Przepis na popcorn karmelowy i popcorn smakowy

Popcorn to smaczna przekąska, która najczęściej kojarzy nam się z seansami filmowymi, jednak możecie zaserwować ją przy wielu innych okazjach i z wieloma różnymi dodatkami. Szczególnie lubiana jest przez dzieci, dlatego jeśli mamy w domu pociechy, warto przyrządzić popcorn karmelowy czy solony. Czy popcorn jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Jak go przygotować? Dowiecie się z naszego poradnika.

Czym jest popcorn? Kalorie, skład, wartości odżywcze

Inaczej mówiąc, to po prostu prażona kukurydza, która powstaje w wyniku podgrzania ziaren w wysokiej temperaturze. Jak to się dzieje? W każdym ziarnku znajduje się niewielka ilość wody, która po podgrzaniu zaczyna parować. W ten sposób w skorupce zaczyna wytwarzać się rosnące ciśnienie, które z kolei prowadzi do rozerwania łupiny i wydostania się masy skrobiowej.

Ilość kalorii w popcornie jest uzależniona od rodzaju oraz sposobu jego przyrządzenia. Dlatego warto wiedzieć, że im więcej dodatków, tym większa jest kaloryczność całej przystawki. Ile kalorii ma „czysty” popcorn? 100g prażonej kukurydzy, którą przyrządzimy bez dodatków ma około 380 kcal.

Co jeszcze znajduje się w składzie tej przekąski? Tłuszcze, węglowodany oraz białko. Ma ona również dużą zawartość błonnika, który reguluje procesy trawienne. Do tego mangan (wspomaga budowę kości) oraz polifenole – związki mające działanie przeciwutleniające.

Popcorn może przyjąć wiele różnych dodatków, np. sól, karmel, masło. Jednak pamiętajmy – jeżeli zależy nam na niskokalorycznej przekąsce, najlepiej przygotować go w domu z ograniczoną liczbą uzupełnień smakowych.

Zobacz: przepis na popcorn karmelowy.

Jak zrobić popcorn w domu?

W sklepach mamy dostępne niezliczone warianty tej przekąski. Spożywanie gotowego produktu jest wygodne, lecz według nas lepiej jednak samodzielnie przygotować swój popcorn. Gotowe produkty bardzo często zawierają konserwanty i inne dodatki, które niekoniecznie są dobre dla naszego organizmu. Dodatkowo mają w sobie duże ilości tłuszczów, co znacznie wpływa na kaloryczność popcornu. Dlatego polecamy przygotowanie go w domowym zaciszu, gdzie mamy rzeczywisty wpływ na to, co jemy.

Jak zrobić popcorn 2

Zadanie nie jest trudne, więc tym bardziej warto spróbować! Czego będziemy potrzebować do przyrządzenia własnego popcornu?

  • Ziarna kukurydzy – oczywiście!
  • Tłuszcz – masło klarowane lub oliwa z oliwek.
  • Garnek i przykrywka.

Tak przygotowani możemy wziąć się za prażenie kukurydzy! Jak zrobić popcorn w garnku? Zaczynamy od rozgrzania tłuszczu w wybranym przez nas naczyniu. Wrzucamy stopniowo ziarna, przykrywamy i – czekamy na wystrzały! Następnie zmniejszamy ogień i dorzucamy resztę kukurydzy. W trakcie całego procesu prażenia trzymajmy pokrywkę, by zatrzymać ziarna przed ucieczką z garnka. Co jakiś czas warto potrząsnąć całą zawartością naczynia, aby nieco ją zamieszać – nie chcemy przecież, aby nam coś przywarło, bądź się spaliło. Kiedy zdejmujemy całość z ognia? Gdy przerwy między kolejnymi wystrzałami trwają dłużej niż 3 sekundy.

Do prażenia kukurydzy możemy wybrać zarówno garnek, jak i rondel. Popcorn na patelni również szybko przygotujemy.

Przepis na popcorn karmelowy i popcorn smakowy

Popcorn możemy podawać z przeróżnymi dodatkami. Oczywiście najpopularniejszy jest solony, gdzie musimy tylko przyprawić go tym składnikiem, zaraz po uprażeniu kukurydzy. W jaki jeszcze sposób możemy podać tę pyszną przekąskę?

Jak zrobić popcorn 3

Popcorn karmelowy – słodka, pyszna odmiana, którą szybko przygotujemy w domu. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, na przykład na urodzinach naszych dzieci. Lub po prostu – gdy chcemy się nieco rozpieścić czymś słodkim. Czego będziemy potrzebować? Oczywiście ziaren kukurydzy, tłuszczu oraz cukru. Po uprażeniu popcornu według wcześniej opisanego przez nas sposobu, rozpuszczamy cukier na patelni, a następnie powstały karmel mieszamy z uprażonymi ziarenkami. Dokładny przepis na jak zrobić karmel znajdziesz w naszych poradnikach.

Podobnie przygotowujemy popcorn z masłem – wystarczy rozpuścić masło klarowane, a następnie polać nim całość przekąski i dokładnie wymieszać.

Ciekawą alternatywną do prażenia ziaren kukurydzy jest popcorn z kaszy gryczanej, który jest równie chrupiący i smaczny. Czynności jakie musimy wykonać, aby go przygotować, nie różnią się od tych, które wykonujemy przy prażeniu ziaren kukurydzianych. A więc – garnek, odrobina tłuszczu i do dzieła! Taka odmiana świetnie sprawdzi się zarówno jako nieco zdrowsza przekąska, ale i jako dodatek na przykład do sałatki czy zupy.

Przygotowanie popcornu w garnku, to szybki sposób na smaczną przekąskę przy seansie filmowym, bądź na spotkaniu z przyjaciółmi. Smakuje świetnie zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Czysty popcorn stanowi również świetny dodatek do zup, np. kremu z kukurydzy. Jest to więc bardzo wszechstronny produkt, który możemy użyć tak naprawdę w dowolny sposób.

 Jaki dodatek do prażonej kukurydzy jest waszym ulubionym?