Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić domowy kisiel bez sztucznych dodatków?

Jak zrobić domowy kisiel bez sztucznych dodatków?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić domowy kisiel?
  2. Przepis na domowy kisiel owocowy
  3. Z czym podawać domowy kisiel?

Domowy kisiel bez sztucznych dodatków? To prostsze niż myślisz! Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kisiel w domu, by smakował jak z dzieciństwa – jesteś w dobrym miejscu. Z naszej porady dowiesz się m.in., jak zrobić domowy kisiel z owoców świeżych lub mrożonych.

Jak zrobić domowy kisiel?

Podstawą każdego domowego kisielu są woda (lub sok), owoce i skrobia ziemniaczana. Te trzy składniki wystarczą, by w kilka minut wyczarować pyszny, deser. Do kisielu możesz dodać zarówno świeże, jak i mrożone owoce – wszystko zależy od sezonu i zawartości zamrażarki.

Ale czy kisiel z mrożonych owoców różni się od tego ze świeżych? Smakowo – nie bardzo, choć kisiel z mrożonek bywa nieco bardziej intensywny, bo owoce puszczają więcej soku. Mrożonych owoców nie musisz wcześniej rozmrażać.

Składniki na domowy kisiel

  • 2 szklanki wody lub naturalnego soku owocowego
  • 1–2 łyżki skrobi ziemniaczanej (w zależności od preferowanej gęstości)
  • 1–2 łyżki cukru (lub miodu, syropu klonowego)
  • garść owoców (np. truskawki, maliny, jagody – świeże lub mrożone)

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę lub sok z cukrem i owocami. Gotuj kilka minut, aż owoce zmiękną.
  2. Skrobię ziemniaczaną dokładnie rozmieszaj w ¼ szklanki zimnej wody.
  3. Wlej mieszankę do gotującego się płynu, energicznie mieszając.
  4. Gotuj jeszcze przez 1–2 minuty, aż kisiel zgęstnieje.
  5. Przelej do miseczek lub pucharków i podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.

Domowy kisiel z czarnej porzeczki

Jak zagęścić kisiel?

To proste – im więcej skrobi, tym gęstszy kisiel. Na 2 szklanki płynu zwykle wystarczą 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, by zawsze rozpuszczać ją w zimnej wodzie – wrzucenie jej bezpośrednio do wrzątku sprawi, że powstaną grudki.

Jeśli nie chcesz używać skrobi ziemniaczanej, postaw na kisiel w wersji „superfood” – z siemieniem lnianym lub nasionami chia.

Jak to zrobić?

  • Zagotuj owoce z wodą lub sokiem, dodaj cukier lub inny słodzik.
  • Zdejmij z ognia i dodaj 2–3 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 2 łyżki nasion chia.
  • Odstaw na kilka minut, aż kisiel naturalnie zgęstnieje.

Jak zagęścić kisiel

Taka wersja kisielu ma więcej błonnika, więc korzystnie działa na układ trawienny i daje uczucie sytości na długo.

Przepis na domowy kisiel owocowy

Ten przepis możesz traktować jako bazę do przygotowania kisielu w różnych wariantach smakowych.

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka świeżych owoców
  • 2–3 łyżki cukru (lub innego słodzika)
  • 1–2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie, dla podbicia smaku)

Przygotowanie domowego kisielu owocowego:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i owoce. Gotuj przez kilka minut, aż owoce puszczą sok.
  2. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj skrobię w zimnej wodzie i wlej do gotującego się owocowego płynu, cały czas mieszając.
  4. Gotuj, mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
  5. Serwuj ciepły lub po ostudzeniu.

Domowy kisiel z czerwonej porzeczki

Wypróbuj przepis na: Kisiel mocno truskawkowy.

Przepis na domowy kisiel z mrożonych owoców

Ten kisiel przygotujesz w kilka minut, nawet jeśli nie masz świeżych owoców pod ręką.

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mrożonych owoców (np. maliny, wiśnie, jagody)
  • 2 łyżki cukru
  • 1–2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z owocami i cukrem. Gotuj, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  2. Wymieszaj skrobię w ¼ szklanki zimnej wody.
  3. Wlej mieszankę do gotującego się kisielu i mieszaj, aż zgęstnieje.
  4. Przelej do naczyń i podawaj z dodatkami.

Wersja bez skrobi ziemniaczanej – kisiel z chia

Składniki:

  • 225 g owoców (np. truskawki, maliny)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 50 ml wody
  • miód lub syrop klonowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z owocami i cukrem.
  2. Następnie całość zmiksuj i dodaj nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw na minimum 3 godziny do lodówki, aż kisiel zgęstnieje (można też zostawić na noc).

Domowy kisiel z wiśni podany w szklanym pucharku

Chcesz podkręcić smak kisielu? Dodaj do gotującej się bazy:

  • laskę cynamonu lub szczyptę mielonego – idealna w połączeniu z jabłkami i gruszkami
  • ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy – klasyczna nuta do każdego owocu
  • startą skórkę z cytryny lub pomarańczy – zapewnią deserowi świeżość i lekkość
  • goździki lub anyż – korzenne aromaty, smaczne szczególnie zimą

Z czym podawać domowy kisiel?

Domowy kisiel owocowy jest smaczny sam w sobie, ale dodatki potrafią zmienić go w prawdziwy deser premium.

  • z jogurtem naturalnym – kontrast smaków i idealne śniadanie.
  • z bitą śmietaną – puchata warstwa słodyczy dla łasuchów.
  • z granolą, orzechami, płatkami migdałów – chrupiący element, który dodaje smaku.
  • w eleganckich kieliszkach, pucharkach z dekoracją z owoców – idealne na przyjęcia.
  • z warstwą musu lub puree owocowego – deser warstwowy wygląda efektownie i smakuje wybornie.

Domowy kisiel podany z musem owocowym i bitą śmietanąDomowy kisiel to dowód na to, że prosty deser może być zdrowy, naturalny i pełen smaku. W przeciwieństwie do sklepowych gotowców, masz pełną kontrolę nad składnikami – wybierasz owoce, decydujesz o ilości cukru i eksperymentujesz z dodatkami. Możesz przygotować go klasycznie lub w wersji bez skrobi. To jeden z tych deserów, które nigdy się nie nudzą.