Jak zrobić zupę rybną z głów karpia?
- Zupa rybna z karpia – przepis na wyśmienity wywar
- Jak przyprawić zupę z karpia?
- Zupa rybna na Wigilię – tradycyjne danie świąteczne
Potrawy na Wigilię przyrządzaj z głową... Zatem jeśli z karpia zostaną Ci głowy, zupa rybna na ich bazie będzie świetnym pomysłem. Jak przygotować takie danie, żeby było aromatyczne i sycące? Sprawdź nasz wyjątkowy przepis! Ta zupa rybna wejdzie na stałe do Twojego menu – zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Zupa rybna z karpia – przepis na wyśmienity wywar
Zacznijmy od receptury na rozgrzewający wywar, który jest podstawą tego dania. Zupę rybną przygotuj na bazie głów, które zostały Ci np. z filetowania karpia. Będziesz też potrzebował dobrej jakości włoszczyzny i przypraw.
Składniki:
- 2 średnie głowy karpia (bez oczu)
- 2 litry wody
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera (ok. 1/4 bulwy)
- 1/2 średniego pora
- 1/2 mniejszej cebuli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, cukier – do smaku
Sprawdź też tę recepturę: Zupa rybna.
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę umyj, a następnie obierz i pokrój według uznania. Cebulę przypiecz na suchej patelni lub opal palnikiem. Gotowe warzywa włóż do dużego garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj pod przykryciem około 30 minut – do momentu wrzenia.
- W tym czasie dokładnie oczyść i opłucz głowy karpia (nie zapomnij usunąć oczu) i dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne pół godziny.
- Ugotowany wywar przecedź przez gęste sito.
- Dopraw do smaku: solą, pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Do wywaru dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę.
Zupa z karpia – jak zagęścić?
Taka zupa rybna może być podawana solo – w formie wywaru np. z aromatycznymi świeżymi ziołami. Niektórzy wolą jednak trochę ją zagęścić. Jak to zrobić? Odlej pół szklanki wywaru (powinien być zimny) i dodaj do niego 5 łyżek gęstej śmietany oraz łyżkę mąki pszennej. Następnie przygotowaną śmietanę z mąką dodaj do gotującej się zupy, cały czas mieszając.
Zainspiruj się: Zupa rybna ze świeżymi pomidorami i kolendrą.
Jak przyprawić zupę z karpia?
Najlepsza zupa rybna powinna być delikatna, ale jednocześnie aromatyczna. Już przy gotowaniu bulionu nie możesz zapomnieć o kluczowych przyprawach – liściach laurowych i zielu angielskim. Po przygotowaniu wywaru zbalansuj smaki odrobiną soku z cytryny i cukru. Pieprz czarny dodaj na samym końcu – wówczas uzyskasz unikalny, lekko ostry posmak. Niektórzy rekomendują też odrobinę szafranu dla uzyskania złotego koloru i wyrazistszego smaku.
Do zupy rybnej z karpia pasują też świeże zioła, które warto dodać już podczas serwowania tego dania. Może to być natka pietruszki lub kolendry, odrobina koperku, kilka gałązek aromatycznego tymianku, a nawet posiekany jarmuż.
Zupa rybna na Wigilię – tradycyjne danie świąteczne
Gdyby tak w tym roku oprócz tradycyjnego barszczu i grzybowej, przygotować też zupę rybną na Wigilię? Na Śląsku oraz Kaszubach jest to bardzo popularne danie. Warto rozważyć taką propozycję w świątecznym menu – zwłaszcza że na polskich stołach królują w tym czasie karpie oraz inne ryby.
Sprawdź: 12 tradycyjnych potraw wigilijnych na polskim stole.
Pamiętaj też, że zupa rybna z głów karpia jest wyjątkowo pożywna i zdrowa. To danie jest źródłem niezbędnych witamin (D, A oraz z grupy B), składników odżywczych: żelaza, wapnia, jodu oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Co więcej, w rybich głowach znajduje się kolagen, który pozytywnie wpływa na kondycję skóry, stawów, kości i zębów.
Zupa rybna, szczególnie w wersji solo, jest sycąca, ale lekkostrawna. Sprawdzi się więc w każdej diecie: małych dzieci, seniorów oraz osób redukujących wagę.
Na koniec pamiętaj, że warto ją serwować nie tylko w Wigilię. Będzie też doskonałym daniem w chłodniejsze jesienne lub zimowe dni.