Zupa rybna ze świeżymi pomidorami i kolendrą
4 porcje
40 min
Łatwe
Intensywnie pomidorowa, ziołowa z cytrusowym aromatem i soczystymi kawałkami ryby
Składniki
6 łyżka dobrej jakości oliwa z oliwek
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula czerwona
0,5 kg świeży filet z dorsza
250 ml bulion warzywny
1 szt. puszka pomidorów krojonych
200 ml passata
1 szt. sok z połowy cytryny lub całej limonki
1 garść świeża kolendra
1 garść pietruszka zielona
1 łyżeczka świeży grubo mielony pieprz
1 łyżeczka sól himalajska
Zupa rybna ze świeżymi pomidorami i kolendrą
Zupa rybna ze świeżymi pomidorami i kolendrą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy lekko oliwę z oliwek.
Wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek i smażymy na małym ogniu aż cebula się zeszkli.
Rybę kroimy w 3 cm kostkę i dodajemy do smażącej się cebuli z czosnkiem.
Delikatnie mieszamy i smażymy 2 minuty.
Zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory z puszki, passatę i sok z połowy cytryny.
Po zagotowaniu dodajemy pokrojone w grubą kostkę świeże pomidory malinowe i poszatkowaną kolendrę.
Całość dusimy przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dosypujemy poszatkowaną pietruszkę.
Po nałożeniu na talerze polewamy delikatnie oliwą z oliwek.
Komentarze