


Creme brulee, czyli francuski przysmak o aksamitnej konsystencji z cudowną waniliową nutą. Deser wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyjmij ziarenka przy pomocy noża i umieść w niewielkim garnku, dodaj śmietanę.
Śmietankę z wanilią mocno podgrzewaj przez chwilę (na czas gotowania można wrzucić również całą laskę wanilii), doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z płyty grzewczej. Pozostaw do przestudzenia.
Żółtka utrzyj z cukrem przy pomocy miksera (prawie na kogel)do momentu, aż żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy.
Przestudzoną śmietankę stopniowo dolewaj do masy jajecznej cały czas mieszając.
Masę możesz dodatkowo przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelej do foremek (masa powinna wypełnić 1/2 wysokości foremek żaroodpornych).
Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz około 50 minut. Gdy krem jest już gotowy (powinien być ścięty) wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Przestudzony deser wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób. Jeśli nie posiadasz palnika możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill. Podawaj od razu.