Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Creme brulee, czyli francuski przysmak o aksamitnej konsystencji z cudowną waniliową nutą. Deser wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu.

Składniki

400 ml - śmietany 36%
1 laska - wanilii
4 szt. - żółtek
40 g - cukru do przygotowania kremu i 40 g cukru do skarmelizowania

Opis wykonania

Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyjmij ziarenka przy pomocy noża i umieść w niewielkim garnku, dodaj śmietanę.

Śmietankę z wanilią mocno podgrzewaj przez chwilę (na czas gotowania można wrzucić również całą laskę wanilii), doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z płyty grzewczej. Pozostaw do przestudzenia.

Żółtka utrzyj z cukrem przy pomocy miksera (prawie na kogel)do momentu, aż żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy.

Przestudzoną śmietankę stopniowo dolewaj do masy jajecznej cały czas mieszając.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Masę możesz dodatkowo przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelej do foremek (masa powinna wypełnić 1/2 wysokości foremek żaroodpornych).

Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz około 50 minut. Gdy krem jest już gotowy (powinien być ścięty) wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Przestudzony deser wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób. Jeśli nie posiadasz palnika możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill. Podawaj od razu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy