Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Creme brulee

Opis wykonania

Creme brulee, czyli francuski przysmak o aksamitnej konsystencji z cudowną waniliową nutą. Deser wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu.

Creme brulee - krok 1

Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyjmij ziarenka przy pomocy noża i umieść w niewielkim garnku, dodaj śmietanę.

Śmietankę z wanilią mocno podgrzewaj przez chwilę (na czas gotowania można wrzucić również całą laskę wanilii), doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia. Pozostaw do przestudzenia.

Creme brulee - krok 2

Żółtka utrzyj z cukrem przy pomocy miksera (prawie na kogel)do momentu, aż żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy.

Przestudzoną śmietankę stopniowo dolewaj do masy jajecznej cały czas mieszając.

Creme brulee - krok 3

Masę możesz dodatkowo przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelej do foremek (masa powinna wypełnić 1/2 wysokości foremek żaroodpornych).

Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz około 50 minut. Gdy krem jest już gotowy (powinien być ściętyi) wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Creme brulee - krok 4

Przestudzony deser wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób. Jeśli nie posiadasz palnika możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill. Podawaj od razu.