Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szukasz pomysłu na pyszne i aromatyczne danie? Leczo to klasyk, który zawsze smakuje wyśmienicie! Sprawdź przepis Akademii Smaku, który krok po kroku pokaże Ci, jak przygotować to pełne smaku i kolorów danie, idealne na rodzinny obiad.

Składniki

3 szt. - papryki
400 g - pomidorów z puszki lub 4 dojrzałe (pokrojone)
200 g - boczku
200 g - kiełbasy
1 łyżeczka - słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
- olej roślinny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
439.3 kcal
Tłuszcz
33 g
Węglowodany
15 g
Błonnik
18.3 g
Białko
5.7 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Papryka krojona na drewnianej desce

Leczo z kiełbasą to klasyczne danie, które zadowoli każdego miłośnika kuchni węgierskiej i polskiej. Poniżej znajdziesz przepis na leczo, który jest łatwy do przygotowania, a jego smak zachwyci całą rodzinę. Oto przepis na leczo z papryki, cukinii, kiełbasy i pomidorów.

Co jest potrzebne do leczo? Choć jego głównymi składnikami są papryka, pomidory i cebula, istnieje wiele regionalnych wariantów tej potrawy. W Polsce jest ono często przygotowywane z dodatkiem kiełbasy, a na Słowacji popularna jest wersja z dodatkiem jaj.

Oto przepis na domowe leczo z kiełbasą i papryką. Boczek pokrój w małą kostkę. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki (lub użyj pomidorów z puszki).

Składniki na leczo wymieszane w garnku

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej boczek na średnim ogniu, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Dodaj do garnka trochę oleju, pokrojoną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula zeszkli się i zmięknie.

Do garnka dodaj łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną paprykę do garnka. Minimalnie zwiększ moc palnika i duś pod przykryciem przez około 10 minut.

Pomidory z puszki

Po 10 minutach dodaj pomidory (lub pomidory z puszki) oraz pokrojoną cukinię. Duś kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i gotuj leczo na większej mocy przez około 10 minut, aż papryka będzie miękka, ale jeszcze nierozpadająca się.

Z czego robi się leczo? Podstawowe składniki to papryka, cebula, pomidory i kiełbasa. Możesz dodać również inne warzywa, jak cukinia czy bakłażan.

Gotowe leczo na patelni

Leczo z pomidorami z puszki: jeśli nie masz świeżych pomidorów,  możesz użyć pomidorów z puszki – ułatwi to przygotowanie dania, szczególnie poza sezonem na świeże pomidory.

Przełóż leczo z kiełbasą do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj leczo z chrupiącym pieczywem, ryżem lub kaszą.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Agnieszkaku
Ja w sezonie używam świeżych pomidorów z ogródka. Są to malinówki, które prawie nie mają pestek tylko sam miąższ. Dodałam czosnek, który ma wiele prozdrowotnych właściwości i dodaje wyrazistości smaku :)
Marta
Klasyka każdych wakacji, warto zrobić kilka słoików na zimę.