Przepis na leczo w tradycyjnym wydaniu.
Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np. dodać cukinię czy bakłażan. Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni. Ja prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.

Opis wykonania
- Przygotuj składniki - boczek i cebulę pokrój w małą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na wąskie paski.
- Boczek wrzuć do garnka o grubym dnie. Następnie smaż na średnim ogniu aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.
- Następnie dodaj trochę oleju, pokrojoną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu tak aby ładnie się zeszkliła i zmiękła.
- Do składników dodaj łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i wymieszaj dokładnie zawartość garnka.
- Teraz czas na paprykę - wrzuć całą paprykę pokrojoną w cienkie i długie paski.
- Minimalnie zwiększ ogień i duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj pomidory pozbawione skórki, pokrojone na ćwiartki lub pomidory z puszki i duś kolejne 5 minut.
- Teraz kolej na wkład mięsny. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i na większym ogniu gotuj leczo przez ok. 10 minut do czasu, aż papryka będzie mięciutka, ale jeszcze nierozpadająca się.
- Smacznego!
