Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przepis na leczo

Opis wykonania

40 min
Łatwe
dla 4 osób

Przepis na leczo w tradycyjnym wydaniu.

Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np. dodać cukinię czy bakłażan. Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni. Ja prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.





Opis wykonania



  1. Przygotuj składniki - boczek i cebulę pokrój w małą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na wąskie paski.

  2. Boczek wrzuć do garnka o grubym dnie. Następnie smaż na średnim ogniu aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.

  3. Następnie dodaj trochę oleju, pokrojoną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu tak aby ładnie się zeszkliła i zmiękła.

  4. Do składników dodaj łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i wymieszaj dokładnie zawartość garnka.

  5. Teraz czas na paprykę - wrzuć całą paprykę pokrojoną w cienkie i długie paski.

  6. Minimalnie zwiększ ogień i duś pod przykryciem przez 10 minut.

  7. Po tym czasie dodaj pomidory pozbawione skórki, pokrojone na ćwiartki lub pomidory z puszki i duś kolejne 5 minut.

  8. Teraz kolej na wkład mięsny. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i na większym ogniu gotuj leczo przez ok. 10 minut do czasu, aż papryka będzie mięciutka, ale jeszcze nierozpadająca się.

  9. Smacznego!


Wasza ocena

Quiz dla mięsożerców

Antrykot to?