


Przepis na leczo w tradycyjnym wydaniu.
Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np. dodać cukinię czy bakłażan. Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni. Ja prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.
Przygotuj składniki – boczek i cebulę pokrój w małą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na wąskie paski.
Boczek wrzuć do garnka o grubym dnie. Następnie smaż go na średniej mocy płyty grzewczej, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.
Następnie dodaj trochę oleju, pokrojoną cebulę i podsmaż na niedużej mocy palnika tak, aby ładnie się zeszkliła i zmiękła.
Do składników dodaj łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i wymieszaj dokładnie zawartość garnka.
Teraz czas na paprykę – wrzuć całą paprykę pokrojoną w cienkie i długie paski.
Minimalnie zwiększ moc palnika i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj pomidory pozbawione skórki, pokrojone na ćwiartki lub pomidory z puszki i duś kolejne 5 minut.
Teraz kolej na wkład mięsny. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i na większej mocy gotuj leczo przez ok. 10 minut do czasu, aż papryka będzie mięciutka, ale jeszcze nierozpadająca się.