Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Przepis na leczo w tradycyjnym wydaniu.

Składniki

3 szt. papryki
400 g pokrojonych pomidorów z puszki lub 4 dojrzałych
200 g boczku
200 g kiełbasy
2 szt. cebuli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
olej roślinny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
439.3 kcal
Tłuszcz
33 g
Węglowodany
15 g
Błonnik
18.3 g
Białko
5.7 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np. dodać cukinię czy bakłażan. Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni. Ja prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.

Opis wykonania

  1. Przygotuj składniki – boczek i cebulę pokrój w małą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój na wąskie paski.

  2. Boczek wrzuć do garnka o grubym dnie. Następnie smaż go na średniej mocy płyty grzewczej, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.

  3. Następnie dodaj trochę oleju, pokrojoną cebulę i podsmaż na niedużej mocy palnika tak, aby ładnie się zeszkliła i zmiękła.

  4. Do składników dodaj łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i wymieszaj dokładnie zawartość garnka.

  5. Teraz czas na paprykę – wrzuć całą paprykę pokrojoną w cienkie i długie paski.

  6. Minimalnie zwiększ moc palnika i duś pod przykryciem przez 10 minut.

  7. Po tym czasie dodaj pomidory pozbawione skórki, pokrojone na ćwiartki lub pomidory z puszki i duś kolejne 5 minut.

  8. Teraz kolej na wkład mięsny. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i na większej mocy gotuj leczo przez ok. 10 minut do czasu, aż papryka będzie mięciutka, ale jeszcze nierozpadająca się.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Agnieszkaku
Ja w sezonie używam świeżych pomidorów z ogródka. Są to malinówki, które prawie nie mają pestek tylko sam miąższ. Dodałam czosnek, który ma wiele prozdrowotnych właściwości i dodaje wyrazistości smaku :)
Marta
Klasyka każdych wakacji, warto zrobić kilka słoików na zimę.