Pomysły na szwedzki stół
- Skąd pochodzi „szwedzki stół”?
- Finger food, czyli mini zakąski i przystawki
- Dania jednogarnkowe
- Desery na słodkim stole
Określenie „szwedzki stół” znane jest niemal na całym świecie. Jeśli ciekawi Cię, skąd pochodzi nazwa tego wyjątkowego sposobu serwowania dań i szukasz pomysłów na potrawy, które świetnie się sprawdzą na poczęstunek dla gości w formie takiego bufetu, to świetnie się składa, bo poniżej bierzemy ten temat pod lupę.
Skąd pochodzi „szwedzki stół”?
Nazwa ta wywodzi się od szwedzkiej tradycji serwowania potraw, której początki sięgają XVI w. W języku szwedzkim określa się je słowem smörgåsbord, czyli stół kanapkowy.
To często spotykana forma bufetu śniadaniowego w hotelach lub poczęstunku w trakcie różnego rodzaju wydarzeń. Ale trzeba przyznać, że to też świetny sposób na urozmaicenie menu domowych przyjęć w ogrodzie, spotkań przy grillu i wielu innych okoliczności.
Finger food, czyli mini zakąski i przystawki
Przekąski na jeden kęs, jedzone bez użycia sztućców to tak zwane finger food. Moda na nie rozpoczęła się w latach 80. XX w. i trwa do dziś. Nic w tym dziwnego, bo są bardzo praktyczne i doskonale wpisują się w formę szwedzkiego stołu. Pewniakami są m.in. małe kanapki, tartinki, koreczki, bagietki czy mini tortille. Świetnie sprawdzą się tu też sery i wędliny, a dla podkręcenia smaku przekąsek, warto pokusić się o dodatek ciekawych sosów i dipów.
Mini tortille
Uwielbiane przez wszystkich tortille w wersji mini warto przygotować na kilka sposobów. Klasyki to te z szynką, kurczakiem lub łososiem. Oczywiście w żadnej z nich nie może zabraknąć sporej ilości warzyw. Same placki można wykonać samemu, ale bazowanie na gotowych, dostępnych w każdym sklepie, pozwoli zaoszczędzić sporo czasu.
Tartaletki - mini wersje ulubionych tart
Miniaturowe tarty to szalenie apetyczna przekąska, a co równie ważne, za jednym pieczeniem przygotować można swoje ulubione wersje zarówno na słodko (z kremem, budyniem lub owocami), jak i na słono (np.z łososiem lub warzywami).
Koreczki imprezowe
Obowiązkową pozycją na szwedzkim stole są oczywiście koreczki. To bardzo wygodna przekąska, a dzięki temu, że podana na wykałaczkach, jest też higieniczna. W tym przypadku również eksperymentować można - w zależności od własnych upodobań, okazji i stylu całego bufetu - z podaniem ich na słodko, lub słono.
Sałatki na szwedzkim stole
Świetnym uzupełnieniem szwedzkiego stołu są sałatki. Warto dać gościom wybór i pokusić się o przygotowanie kilku rodzajów. Z popularnych sałatek na uwagę zasługują wszelkie sałatki jarzynowe, sałatka Cezara, sałatka Nicejska, czy sałatka Cobb. Praktycznym i popularnym rozwiązaniem są sałatki warstwowe, które po podaniu w niewielkich słoikach, nie tylko smakują, ale i prezentują się fenomenalnie.
Dania jednogarnkowe
Szwedzki stół to nie tylko przekąski na zimno. Konkrety również dobrze się na nim sprawdzą, ale warto postawić na dania jednogarnkowe, które są łatwe przygotowania i podania gościom. Każdy z nich może nałożyć sobie porcję dowolnej ilości. Przykładami takich dań są: paella, ratatouille, chilli con carne oraz leczo.
To ostatnie, czyli leczo przygotujesz bardzo łatwo.
Przepis na leczo
Składniki:
-
3 szt. papryki
-
400 g pokrojonych pomidorów z puszki lub 4 dojrzałe
-
200 g boczku
-
200 g kiełbasy
-
2 szt. cebuli
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
sól i pieprz
-
olej roślinny
Przygotowanie:
Boczek i cebulę pokrój w małą kostkę, kiełbasę w plasterki, a paprykę po usunięciu gniazd nasiennych w wąskie paski.
Boczek wrzuć do garnka o grubym dnie i smaż na średnim ogniu, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Następnie dodaj trochę oleju, pokrojoną cebulę i smaż aż zmięknie.
Do składników dodaj łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i wymieszaj dokładnie zawartość garnka. Po chwili dodaj pokrojoną w paski paprykę i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj pomidory pozbawione skórki, pokrojone na ćwiartki lub pomidory z puszki i duś kolejne 5 minut. Następnie do garnka dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i na nieco większym ogniu gotuj leczo przez ok. 10 minut lub do czasu, aż papryka będzie mięciutka.
Desery na słodkim stole
Szwedzki stół bazować może także na słodkościach. W takim wypadku warto postawić na miniaturowe wersje znanych i lubianych deserów. Zaletą słodkich mini porcji jest to, że każdy może pozwolić sobie na degustację nawet kilku smakołyków. Klasyczną, często serwowaną propozycją są też znane na całym świecie muffinki.
Innym, ciekawym pomysłem na deser jest creme brulee.
Składniki:
-
400 ml śmietany 36%
-
1 laska wanilii
-
4 żółtka
-
40 g cukru do przygotowania kremu + 40 g cukru do skarmelizowania
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyjmij ziarenka przy pomocy noża i umieść w niewielkim garnku. Dodaj śmietanę, mocno podgrzewaj przez chwilę, a po doprowadzeniu do wrzenia od razu zdejmij z ognia. Pozostaw do przestudzenia.
Żółtka utrzyj z cukrem przy pomocy miksera do momentu, aż zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Przestudzoną śmietankę stopniowo dolewaj do masy jajecznej cały czas mieszając.
Masę możesz dodatkowo przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelej do foremek – do 1/2 wysokości foremek żaroodpornych. Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz około 50 minut. Gdy krem jest już gotowy (ścięty), wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Przestudzony deser wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie każdą porcję posyp 1 łyżką cukru i skarmelizuj go przy pomocy palnika. Jeśli nie posiadasz palnika, możesz włożyć foremki na moment na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill. Podawaj od razu.
Innym, klasycznym deserem, który możesz przygotować w wersji mini jest biszkopt z galaretką i letnimi owocami.
Składniki:
-
120 g przesianej mąki pszennej (tortowej)
-
50 g przesianej mąki ziemniaczanej
-
160 g drobnego cukru do wypieków
-
5 jajek
-
2 opakowania galaretki, np. truskawkowej
-
300 g owoców np. maliny, truskawki
Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia. Białka oddziel od żółtek, umieść je w misie robota kuchennego i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nie przerywając ubijania.
Wsyp przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj całość przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, tak by składniki się połączyły.
Dno blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź w temperaturze pokojowej.
Na biszkopt wyłóż owoce, na nie wylej niewielką część galaretki, odstaw do schłodzenia, następnie delikatnie wylej pozostałą galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki, aby je schłodzić, a przed podaniem podziel na nieduże prostokąty.