Wołowina z woka po tajsku
2 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wołowina z woka po tajsku
Wołowina z woka po tajsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotujmy razem zachwycające danie z dalekiego Wschodu, pełne smaków i aromatów: wołowina z woka po tajsku. To przepis, który z pewnością zadowoli smakoszy orientalnych potraw i stanie się gwiazdą Twojego stołu.
W małej miseczce połącz drobno posiekany ząbek czosnku, posiekane chilli i starty imbir z octem balsamicznym, łyżką sosu sojowego i oliwą. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw dressing do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Ryż lub makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, po czym odstaw, aby ostygł. Wołowinę do woka z makaronem pokrój w cienkie paski i dopraw do smaku łyżką sosu sojowego oraz pieprzem. Następnie odstaw mięso na bok, aby przeszło aromatem przypraw.
Cebulę pokrój w cienkie piórka, marchewkę w zapałki, a paprykę w cienkie paski. Imbir zetrzyj na tarce, a pozostałe ząbki czosnku oraz chilli posiekaj. Przygotowane składniki odstaw na chwilę na bok. Brokuła podziel na małe różyczki i ugotuj na parze do miękkości.
Tofu pokrój w kostkę o boku 1 cm i obtocz w mieszance oliwy oraz sosu sojowego.
Na jednej patelni podsmaż tofu do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Na drugiej patelni, na średnim ogniu, podsmaż ryż lub makaron z dodatkiem sosu sojowego, pamiętając o częstym mieszaniu.
Wok rozgrzej do wysokiej temperatury i kolejno smaż na nim przygotowane składniki: najpierw wołowinę (stale mieszając, aby się nie przywarła), potem cebulę, marchewkę i paprykę. Na sam koniec dodaj chilli, czosnek i imbir oraz pozostałe składniki, w tym sos hoisin, smażąc wszystko razem przez około 5 minut.
Do ryżu lub makaronu wbij jajka i mieszaj na patelni, aż się zetną i połączą z resztą składników. Dania z woka z wołowiną można przyrządzać na wiele różnych sposobów - można tu jeszcze dodać strączki, szpinak czy pokrojoną grubo kolendrę.
Wołowina w woku po tajsku jest pikantna i intensywnie aromatyczna dzięki mieszance przypraw typowych dla kuchni tajskiej. Wśród tych przypraw znajdują się między innymi: imbir, czosnek, kolendra, chili, trawa cytrynowa, kumin, koriander i świeże liście limonki lub sok z limonki.
Podanie
Na talerzach ułóż ryż lub makaron z jajkiem, na to wyłóż smażoną wołowinę z woka. Posyp danie orzechami arachidowymi. Na boku podaj brokuły polane przygotowanym wcześniej dressingiem.
Komentarze