Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne danie w stylu azjatyckim.

Składniki

300 g wołowina
180 g tofu
2 szt. kawałek imbiru
3 szt. ząbki czosnku
2-3 szt. chilli
1 szt. cebula
1 szt. średnia marchewka
1 szt. świeża słodka papryka
100-150 ml sos hoisin
150-200 g makaron/ryż
2 łyżka sos sojowy
1 szczypta pieprz
3 łyżka olej do smażenia
1 garść orzechy arachidowe
1 szt. brokuł
3 łyżka olwia
1 łyżeczka ocet balsamiczny
2 szt. jajko

Opis wykonania

Dressing: wymieszaj stary ząbek czosnku i 1chilli oraz kawałek imbiru z 1 łyżeczką octu, 1 łyżkę sosu sojowego i 3 łyżki oliwy. Odstaw do lodówki. Wołowina: ugotuj ryż/makaron wg instrukcji. Odstaw na bok aby ostygło. Pokrój wołowinę w bardzo cienkie paski dopraw sosem sojowym i pieprzem. Odstaw. Pokrój cebulę w piórka, marchewkę "w zapałki," a paprykę w cienki paski. Zetrzyj na tarce kawałek imbiru, poszatkuj 2 ząbki czosnku i 1-2 chilli. Odstaw wszystko na chwilę na bok. Pokrój w kostkę 1x1cm tofu i obtocz w 1 łyżce oliwy i 1 łyżce sosu sojowego. Teraz ugotuj różyczki brokuła na parze. Następnie na 1 patelni podsmaż tofu aż się przyrumieni z każdej strony. Na 2 patelni zacznij podsmażać zimny ryż/makaron z dodatkiem sosu sojowego często mieszając. W między czasie rozgrzej bardzo mocno wok. Usmaż na nim każdy składnik osobno - najpierw mięso (stale mieszając żeby się nie zaczęło dusić), potem cebulę, marchewkę i paprykę. Na koniec wrzuć chilli, czosnek i imbir i oraz resztę podsmażonym składników, dodaj sos hoisin i podgrzewaj ok 5 min. Teraz dodaj do ryżu/makaronu 2 jajka i mieszaj aż się zetnie. Podawaj makaron i wołowinę posypane orzechami i osobno brokuł polany dresingiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych