Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na rostbef nacierany pieprzem.

Składniki

1,1 kg rostbefu
po 1 łyżeczce ziaren białego, czarnego, liofilizowanego zielonego i seczuańskiego pieprzu
ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczka grubej soli
2 łyżka masła
1 łyżka musztardy francuskiej
80 g masła
świeżo mielony pieprz

Opis wykonania

Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed obsmażaniem. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego utłuc grubo w moździerzu. Mięso natrzeć solą i rozgniecionymi ziarnami. Obsmażać obracając na gorącym tłuszczu w brytfannie przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Mięso wyjąć. Wywar z pieczenia podlać niewielką ilością wody i odstawić na bok. Włożyć rostbef do nieperforowanego pojemnika do gotowania i piec, jak podano poniżej. Po upływie czasu pieczenia pozostawić przez ok.10 minut w wyłączonej komorze gotowania. Wyjąć rostbef i zlać sos z pieczenia. Mięso rozkroić na desce z rowkami (na spływający sok). Wywar z pieczenia wymieszać z sosem z pieczenia i musztardą. Zagotować i dodać schłodzone wiórki masła. Sos doprawić pieprzem i podawać do rostbefu. Sposób nastawania: piekarnik parowy: program automatyczny ”Wołowina”, ”Rostbef Świeży, powolne gotowanie / rostbef średnio wypieczony, ok. 2 godzin, w zależności od wagi. Wskazówka: pozostały rostbef można pokroić na cienkie plastry i spożywać jako pieczoną wędlinę do kanapek lub sałatek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych