Pieprzny rostbef
 
                                            4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
                    Przepis na rostbef nacierany pieprzem. 
                
                Składniki
1,1 kg rostbefu
                                                            po 1 łyżeczce ziaren białego, czarnego, liofilizowanego zielonego i seczuańskiego pieprzu
                                                            ziaren ziela angielskiego
                                                            2 łyżeczka grubej soli
                                                            2 łyżka masła
                                                            1 łyżka musztardy francuskiej
                                                            80 g masła
                                                            świeżo mielony pieprz
                                                    Pieprzny rostbef
Pieprzny rostbef
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed obsmażaniem. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego utłuc grubo w moździerzu. Mięso natrzeć solą i rozgniecionymi ziarnami. Obsmażać obracając na gorącym tłuszczu w brytfannie przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Mięso wyjąć. Wywar z pieczenia podlać niewielką ilością wody i odstawić na bok. Włożyć rostbef do nieperforowanego pojemnika do gotowania i piec, jak podano  poniżej. Po upływie czasu pieczenia pozostawić przez ok.10 minut w wyłączonej komorze gotowania. Wyjąć rostbef i zlać sos z pieczenia. Mięso  rozkroić na desce z rowkami (na spływający sok). Wywar z pieczenia wymieszać z sosem z pieczenia i musztardą. Zagotować i dodać schłodzone wiórki masła. Sos doprawić pieprzem i podawać do rostbefu.
Sposób nastawania: piekarnik parowy: program automatyczny ”Wołowina”, ”Rostbef Świeży,  powolne gotowanie / rostbef średnio wypieczony, ok. 2 godzin, w  zależności od wagi.
Wskazówka: pozostały rostbef można pokroić na cienkie plastry i spożywać jako pieczoną wędlinę do kanapek lub sałatek. 
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze