Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na rostbef nacierany pieprzem.

Składniki

1,1 kg rostbefu
po 1 łyżeczce ziaren białego, czarnego, liofilizowanego zielonego i seczuańskiego pieprzu
ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczka grubej soli
2 łyżka masła
1 łyżka musztardy francuskiej
80 g masła
świeżo mielony pieprz

Opis wykonania

Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed obsmażaniem. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego utłuc grubo w moździerzu. Mięso natrzeć solą i rozgniecionymi ziarnami. Obsmażać obracając na gorącym tłuszczu w brytfannie przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Mięso wyjąć. Wywar z pieczenia podlać niewielką ilością wody i odstawić na bok. Włożyć rostbef do nieperforowanego pojemnika do gotowania i piec, jak podano poniżej. Po upływie czasu pieczenia pozostawić przez ok.10 minut w wyłączonej komorze gotowania. Wyjąć rostbef i zlać sos z pieczenia. Mięso rozkroić na desce z rowkami (na spływający sok). Wywar z pieczenia wymieszać z sosem z pieczenia i musztardą. Zagotować i dodać schłodzone wiórki masła. Sos doprawić pieprzem i podawać do rostbefu. Sposób nastawania: piekarnik parowy: program automatyczny ”Wołowina”, ”Rostbef Świeży, powolne gotowanie / rostbef średnio wypieczony, ok. 2 godzin, w zależności od wagi. Wskazówka: pozostały rostbef można pokroić na cienkie plastry i spożywać jako pieczoną wędlinę do kanapek lub sałatek.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych