Pieprzny rostbef
4 porcje
Średnie
Przepis na rostbef nacierany pieprzem.
Składniki
1,1 kg rostbefu
po 1 łyżeczce ziaren białego, czarnego, liofilizowanego zielonego i seczuańskiego pieprzu
ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczka grubej soli
2 łyżka masła
1 łyżka musztardy francuskiej
80 g masła
świeżo mielony pieprz
Pieprzny rostbef
Pieprzny rostbef
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed obsmażaniem. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego utłuc grubo w moździerzu. Mięso natrzeć solą i rozgniecionymi ziarnami. Obsmażać obracając na gorącym tłuszczu w brytfannie przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Mięso wyjąć. Wywar z pieczenia podlać niewielką ilością wody i odstawić na bok. Włożyć rostbef do nieperforowanego pojemnika do gotowania i piec, jak podano poniżej. Po upływie czasu pieczenia pozostawić przez ok.10 minut w wyłączonej komorze gotowania. Wyjąć rostbef i zlać sos z pieczenia. Mięso rozkroić na desce z rowkami (na spływający sok). Wywar z pieczenia wymieszać z sosem z pieczenia i musztardą. Zagotować i dodać schłodzone wiórki masła. Sos doprawić pieprzem i podawać do rostbefu.
Sposób nastawania: piekarnik parowy: program automatyczny ”Wołowina”, ”Rostbef Świeży, powolne gotowanie / rostbef średnio wypieczony, ok. 2 godzin, w zależności od wagi.
Wskazówka: pozostały rostbef można pokroić na cienkie plastry i spożywać jako pieczoną wędlinę do kanapek lub sałatek.
Komentarze