Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
2 porcje
90 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 8)
Składniki
Wartości odżywcze
Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, posiekany ząbek czosnku, pomidory z puszki, oregano, posiekaną bazylię, cukier, wymieszaj. Smaż całość do zredukowania sosu, powinien być gęsty. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Przetnij bakłażana wzdłuż (plastry ok. 0,5 cm), upewniając się, że każdy plaster jest nadal przymocowany do łodygi. Obficie posól wnętrze bakłażana, umieść go w durszlaku i odstaw na ok. 30 minut (to usunie nadmiar wody z bakłażana). Opłucz bakłażana pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
Umieść bakłażana na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posmaruj, sosem pomidorowym, ułóż na nim plasterki mozzarelli i świeżego pomidora. Całość posyp solą.
Porada
Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.
Piecz przez 40–50 minut w piekarniku z wykorzystaniem funkcji AirFry w temperaturze 180 stopni. Bakłażan powinien być miękki i dobrze opieczony. Po wyjęciu z pieca bakłażana posyp natką pietruszki, podawaj ciepłego.
Komentarze