Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Opis wykonania

Poniżej przepis na coś wyjątkowego – bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami. To połączenie klasycznych smaków kuchni śródziemnomorskiej, które tworzy danie idealne na każdą okazję. Soczysty bakłażan, topiąca się w ustach mozzarella i aromatyczne pomidory – to połączenie, które zapewni prawdziwą kulinarną przyjemność. Gotowi na smaczną podróż do serca kuchni śródziemnomorskiej?

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami - krok 1

Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, posiekany ząbek czosnku, pomidory z puszki, oregano, posiekaną bazylię, cukier, wymieszaj. Smaż całość do zredukowania sosu, powinien być gęsty. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Przetnij bakłażana wzdłuż (plastry ok. 0,5 cm), upewniając się, że każdy plaster jest nadal przymocowany do łodygi. Obficie posól wnętrze bakłażana, umieść go w durszlaku i odstaw na ok. 30 minut (to usunie nadmiar wody z bakłażana). Opłucz bakłażana pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami - krok 2

Umieść bakłażana na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posmaruj, sosem pomidorowym, ułóż na nim plasterki mozzarelli i świeżego pomidora. Całość posyp solą.

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami - krok 3

Piecz przez 40–50 minut w piekarniku z wykorzystaniem funkcji AirFry w temperaturze 180 stopni. Bakłażan powinien być miękki i dobrze opieczony. Po wyjęciu z pieca bakłażana posyp natką pietruszki, podawaj ciepłego.

Bosch do kuchni