Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Czas przygotowania: 20 min


Czas pieczenia: 50 min


Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.9 (Liczba ocen: 10)


Do tej potrawy użyjesz:
Poniżej przepis na coś wyjątkowego – bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami. To połączenie klasycznych smaków kuchni śródziemnomorskiej, które tworzy danie idealne na każdą okazję. Soczysty bakłażan, topiąca się w ustach mozzarella i aromatyczne pomidory – to połączenie, które zapewni prawdziwą kulinarną przyjemność. Gotowi na smaczną podróż do serca kuchni śródziemnomorskiej?

Składniki

1 szt. - bakłażana
250 g - mozzarelli
1 puszka - pomidorów w kawałkach
2 szt. - pomidorów
1 ząbek - czosnku
1 łyżeczka - oregano
5 listków - bazylii
1 łyżeczka - cukru
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- natka pieruszki do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
496.5 kcal
Tłuszcz
25.9 g
Węglowodany
26.1 g
Błonnik
36.2 g
Białko
6.2 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie pomidory z puszki, cukier, oregano oraz drobno posiekane listki bazylii. 

Gotuj sos na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje (ok. 10–15 minut). A na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia. 

Krok 2

Bakłażana umyj i przekrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Pamiętaj, aby nie przecinać warzywa do końca – plastry powinny być nadal połączone przy łodydze. Obficie oprósz wnętrze bakłażana solą i odstaw w durszlaku na ok. 30 minut. To pozwoli na usunięcie nadmiaru wody z warzywa. Po tym czasie opłucz bakłażana pod zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. 

 

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.  



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Ułóż bakłażana na blaszce. Każdy plaster posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie ułóż na nim plasterki mozzarelli oraz świeżego pomidora i posól. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz danie przez 40–50 minut z wykorzystaniem funkcji AirFry. Bakłażan powinien być miękki i dobrze opieczony, a ser roztopiony. Po wyjęciu z piekarnika posyp całość natką pietruszki. Podawaj na ciepło. 

Przetestuj: Gulasz z bakłażana

Ciekawostki 

  • To danie inspirowane jest klasyczną włoską parmigiana di melanzane, w której warstwy bakłażana przeplatają się z serem i pomidorami.  

  • Dlaczego solimy bakłażana? – sól usuwa nadmiar wody i goryczkę. Tym samym warzywo jest smaczniejsze i nie rozmięka podczas pieczenia. 

  • Mozzarella do zapiekania – wybierz wersję „do pizzy” lub klasyczną kulkę, które dobrze się topią i mają łagodny smak. 

Tipy i wskazówki 

  • Wybieraj młode bakłażany – są delikatniejsze w smaku i szybciej miękną w piekarniku.  

  • Dodaj parmezan lub pecorino – zetrzyj ser na wierzch, to nada całemu daniu intensywniejszego smaku i chrupiącej tekstury. 

  • Nie przesadzaj z ilością sosu – bakłażan powinien być nim pokryty, ale nie tonąć w nim. Unikniesz w ten sposób efektu rozmoknięcia.  

  • Ser pleśniowy zamiast mozzarelli? – to opcja dla fanów wyrazistszych smaków. 

  • Zamiast natki pietruszki – dodaj świeże listki bazylii tuż przed podaniem. 

Przygotuj: Pasta z bakłażana i tahini

Najczęściej zadawane pytania 

Czy bakłażana trzeba wcześniej podsmażać? 

Nie, dzięki funkcji AirFry i wcześniejszemu osoleniu, bakłażan mięknie idealnie bez smażenia. 

Czy można użyć bakłażana ze skórką? 

Tak, skórka bakłażana jest jadalna, a więc nie trzeba jej obierać, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z warzywem, które jest młode i świeże. 

Czy bakłażan nadaje się do odgrzewania? 

Tak, po schłodzeniu zapiekanego bakłażana można przechować w lodówce do 2 dni. Należy go trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinąć folią spożywczą. Potem możesz go odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. 

Z czym najlepiej podawać bakłażana? 

Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi, bagietką lub jako dodatek do grillowanego kurczaka lub ryby. 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.9, Liczba ocen: 10
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bakłażan to dla mnie smak lata, fajnie i zdrowo.
Pafwvcio
Ten bakłażan jest naprawdę pyszny!
Ewusia1222
Bardzo lubię na wegetariańsko :) u mnie z serkiem żółtym
bsylvia
Ciekawa propozycja, polecam!