Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
2 porcje
70 min
Łatwe
3.9 (Liczba ocen: 10)
Składniki
Wartości odżywcze
Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie pomidory z puszki, cukier, oregano oraz drobno posiekane listki bazylii.
Gotuj sos na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje (ok. 10–15 minut). A na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.

Bakłażana umyj i przekrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Pamiętaj, aby nie przecinać warzywa do końca – plastry powinny być nadal połączone przy łodydze. Obficie oprósz wnętrze bakłażana solą i odstaw w durszlaku na ok. 30 minut. To pozwoli na usunięcie nadmiaru wody z warzywa. Po tym czasie opłucz bakłażana pod zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Porada
Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.


Ułóż bakłażana na blaszce. Każdy plaster posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie ułóż na nim plasterki mozzarelli oraz świeżego pomidora i posól. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz danie przez 40–50 minut z wykorzystaniem funkcji AirFry. Bakłażan powinien być miękki i dobrze opieczony, a ser roztopiony. Po wyjęciu z piekarnika posyp całość natką pietruszki. Podawaj na ciepło.
Przetestuj: Gulasz z bakłażana.
Ciekawostki
-
To danie inspirowane jest klasyczną włoską parmigiana di melanzane, w której warstwy bakłażana przeplatają się z serem i pomidorami.
-
Dlaczego solimy bakłażana? – sól usuwa nadmiar wody i goryczkę. Tym samym warzywo jest smaczniejsze i nie rozmięka podczas pieczenia.
-
Mozzarella do zapiekania – wybierz wersję „do pizzy” lub klasyczną kulkę, które dobrze się topią i mają łagodny smak.
Tipy i wskazówki
-
Wybieraj młode bakłażany – są delikatniejsze w smaku i szybciej miękną w piekarniku.
-
Dodaj parmezan lub pecorino – zetrzyj ser na wierzch, to nada całemu daniu intensywniejszego smaku i chrupiącej tekstury.
-
Nie przesadzaj z ilością sosu – bakłażan powinien być nim pokryty, ale nie tonąć w nim. Unikniesz w ten sposób efektu rozmoknięcia.
-
Ser pleśniowy zamiast mozzarelli? – to opcja dla fanów wyrazistszych smaków.
-
Zamiast natki pietruszki – dodaj świeże listki bazylii tuż przed podaniem.
Przygotuj: Pasta z bakłażana i tahini.
Najczęściej zadawane pytania
Czy bakłażana trzeba wcześniej podsmażać?
Nie, dzięki funkcji AirFry i wcześniejszemu osoleniu, bakłażan mięknie idealnie bez smażenia.
Czy można użyć bakłażana ze skórką?
Tak, skórka bakłażana jest jadalna, a więc nie trzeba jej obierać, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z warzywem, które jest młode i świeże.
Czy bakłażan nadaje się do odgrzewania?
Tak, po schłodzeniu zapiekanego bakłażana można przechować w lodówce do 2 dni. Należy go trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinąć folią spożywczą. Potem możesz go odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.
Z czym najlepiej podawać bakłażana?
Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi, bagietką lub jako dodatek do grillowanego kurczaka lub ryby.
Komentarze