Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
![Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami](https://akademiasmaku.pl/storage/8092/conversions/baklazan-zapiekany-z-mozzarella-i-pomidorami-5288-single.webp)
2 porcje
90 min
Łatwe
4.33 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10768/conversions/dILlFeRgUNzVSD-thumb.webp)
Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, posiekany ząbek czosnku, pomidory z puszki, oregano, posiekaną bazylię, cukier, wymieszaj. Smaż całość do zredukowania sosu, powinien być gęsty. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Przetnij bakłażana wzdłuż (plastry ok. 0,5 cm), upewniając się, że każdy plaster jest nadal przymocowany do łodygi. Obficie posól wnętrze bakłażana, umieść go w durszlaku i odstaw na ok. 30 minut (to usunie nadmiar wody z bakłażana). Opłucz bakłażana pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10769/conversions/SlMRHgnuubzQUp-thumb.webp)
Umieść bakłażana na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posmaruj, sosem pomidorowym, ułóż na nim plasterki mozzarelli i świeżego pomidora. Całość posyp solą.
Porada
Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10770/conversions/bOQkE4r8eBUO0p-thumb.webp)
Piecz przez 40–50 minut w piekarniku z wykorzystaniem funkcji AirFry w temperaturze 180 stopni. Bakłażan powinien być miękki i dobrze opieczony. Po wyjęciu z pieca bakłażana posyp natką pietruszki, podawaj ciepłego.
Komentarze