Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.14 (Ilość ocen: 7)


Do tej potrawy użyjesz:
Poniżej przepis na coś wyjątkowego – bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami. To połączenie klasycznych smaków kuchni śródziemnomorskiej, które tworzy danie idealne na każdą okazję. Soczysty bakłażan, topiąca się w ustach mozzarella i aromatyczne pomidory – to połączenie, które zapewni prawdziwą kulinarną przyjemność. Gotowi na smaczną podróż do serca kuchni śródziemnomorskiej?

Składniki

1 szt. duży bakłażan
250 g mozzarelli
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 szt. średnie pomidory
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
5 szt. listków bazylii
1 łyżeczka cukru
do smażenia oliwa z oliwek
do smaku sól i pieprz
do dekoracji natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
496.5 kcal
Tłuszcz
25.9 g
Węglowodany
26.1 g
Błonnik
36.2 g
Białko
6.2 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, posiekany ząbek czosnku, pomidory z puszki, oregano, posiekaną bazylię, cukier, wymieszaj. Smaż całość do zredukowania sosu, powinien być gęsty. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Przetnij bakłażana wzdłuż (plastry ok. 0,5 cm), upewniając się, że każdy plaster jest nadal przymocowany do łodygi. Obficie posól wnętrze bakłażana, umieść go w durszlaku i odstaw na ok. 30 minut (to usunie nadmiar wody z bakłażana). Opłucz bakłażana pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.

Krok 2

Umieść bakłażana na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posmaruj, sosem pomidorowym, ułóż na nim plasterki mozzarelli i świeżego pomidora. Całość posyp solą.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.  



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Piecz przez 40–50 minut w piekarniku z wykorzystaniem funkcji AirFry w temperaturze 180 stopni. Bakłażan powinien być miękki i dobrze opieczony. Po wyjęciu z pieca bakłażana posyp natką pietruszki, podawaj ciepłego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.14, Ilość ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bakłażan to dla mnie smak lata, fajnie i zdrowo.
Pafwvcio
Ten bakłażan jest naprawdę pyszny!