Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Masz ochotę na orientalny obiad?

Składniki

200 g pierś z kurczaka
1 szt. czerwona papryka
1 i 1/2 łyżeczka pasta curry
1/2 łyżeczka pasta paprykowa
150 ml mleczko kokosowe
1 i 1/2 łyżeczka ksylitol
1 ząbek czosnek
kawałek świeży imbir
2 łyżka oliwa z oliwek
opcjonalnie sok z cytryny
garść roszponka
do smaku sól i pieprz

Opis wykonania

Mięso z piersi kurczaka umyj, lekko osusz, pokrój w paski i dopraw solą i pieprzem. Paprykę również umyj i pokrój w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj, aż czosnek lekko się zarumieni, a następnie dodaj przygotowane wcześniej paprykę i mięso.  Całość smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.

Czytaj także: Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?

Pora na sos curry. Do podsmażanego mięsa i warzyw dodaj pastę paprykową, ksylitol, odrobinę soku z cytryny oraz świeżo starty na tarce imbir i pastę curry. Pamiętaj, że w przypadku tego ostatniego składnika w sklepach możesz znaleźć żółtą, zieloną lub czerwoną pastę curry, które różnią się między sobą przede wszystkim stopniem ostrości (żółte – łagodne, czerwone – najostrzejsze). Wybierz więc pastę dopasowaną do Twoich preferencji smakowych. Mięso, warzywa i przyprawy przemieszaj, a po około minucie dodaj ostatni składnik, czyli mleczko kokosowe. Całość duś na wolnym ogniu do czasu, aż sos ulegnie redukcji i zagęszczeniu, mniej więcej o połowę. Zdejmij z ognia i wyłóż na talerze.

Sprawdź również: Właściwości curry

Kurczak w sosie curry z dodatkiem mleczka kokosowego to wyraziste w smaku danie, które sprawi, że choć na chwilę możemy przenieść się w orientalne zakątki globu. Najlepiej smakuje z ryżem lub indyjskimi chlebkami naan, przypominającymi nieco nasze rodzime podpłomyki. W mniej kalorycznej wersji podaj kurczaka z dodatkiem roszponki lub innej ulubionej sałaty.

Smacznego!

Zobacz koniecznie: Mleczko kokosowe – co nim zastąpisz?

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
jeden z moich ulubionych obiadów: szybki i przede wszystkim smaczny