Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak w sosie curry

Opis wykonania

Masz ochotę na orientalny obiad?

  1. Mięso z piersi kurczaka umyj, lekko osusz, pokrój w paski i dopraw solą i pieprzem. Paprykę również umyj i pokrój w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj, aż czosnek lekko się zarumieni, a następnie dodaj przygotowane wcześniej paprykę i mięso.  Całość smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.

    Czytaj także: Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?

  2. Pora na sos curry. Do podsmażanego mięsa i warzyw dodaj pastę paprykową, ksylitol, odrobinę soku z cytryny oraz świeżo starty na tarce imbir i pastę curry. Pamiętaj, że w przypadku tego ostatniego składnika w sklepach możesz znaleźć żółtą, zieloną lub czerwoną pastę curry, które różnią się między sobą przede wszystkim stopniem ostrości (żółte – łagodne, czerwone – najostrzejsze). Wybierz więc pastę dopasowaną do Twoich preferencji smakowych. Mięso, warzywa i przyprawy przemieszaj, a po około minucie dodaj ostatni składnik, czyli mleczko kokosowe. Całość duś na wolnym ogniu do czasu, aż sos ulegnie redukcji i zagęszczeniu, mniej więcej o połowę. Zdejmij z ognia i wyłóż na talerze.

    Sprawdź również: Właściwości curry

  3. Kurczak w sosie curry z dodatkiem mleczka kokosowego to wyraziste w smaku danie, które sprawi, że choć na chwilę możemy przenieść się w orientalne zakątki globu. Najlepiej smakuje z ryżem lub indyjskimi chlebkami naan, przypominającymi nieco nasze rodzime podpłomyki. W mniej kalorycznej wersji podaj kurczaka z dodatkiem roszponki lub innej ulubionej sałaty.

    Smacznego!

    Zobacz koniecznie: Mleczko kokosowe – co nim zastąpisz?

Bosch do kuchni