Kurczak w sosie curry
2 porcje
35 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso z piersi kurczaka umyj, lekko osusz, pokrój w paski i dopraw solą i pieprzem. Paprykę również umyj i pokrój w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj, aż czosnek lekko się zarumieni, a następnie dodaj przygotowane wcześniej paprykę i mięso. Całość smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.
Czytaj także: Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?
Pora na sos curry. Do podsmażanego mięsa i warzyw dodaj pastę paprykową, ksylitol, odrobinę soku z cytryny oraz świeżo starty na tarce imbir i pastę curry. Pamiętaj, że w przypadku tego ostatniego składnika w sklepach możesz znaleźć żółtą, zieloną lub czerwoną pastę curry, które różnią się między sobą przede wszystkim stopniem ostrości (żółte – łagodne, czerwone – najostrzejsze). Wybierz więc pastę dopasowaną do Twoich preferencji smakowych. Mięso, warzywa i przyprawy przemieszaj, a po około minucie dodaj ostatni składnik, czyli mleczko kokosowe. Całość duś na wolnym ogniu do czasu, aż sos ulegnie redukcji i zagęszczeniu, mniej więcej o połowę. Zdejmij z ognia i wyłóż na talerze.
Sprawdź również: Właściwości curry
Kurczak w sosie curry z dodatkiem mleczka kokosowego to wyraziste w smaku danie, które sprawi, że choć na chwilę możemy przenieść się w orientalne zakątki globu. Najlepiej smakuje z ryżem lub indyjskimi chlebkami naan, przypominającymi nieco nasze rodzime podpłomyki. W mniej kalorycznej wersji podaj kurczaka z dodatkiem roszponki lub innej ulubionej sałaty.
Smacznego!
Zobacz koniecznie: Mleczko kokosowe – co nim zastąpisz?
Komentarze