Placki z cukinii
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Placki z cukinii
Placki z cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić placki z cukinii?
Cukinie obierz i zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka i mąkę. W moździerzu rozetrzyj kumin, pieprz i sól (możesz też zastosować gotowe, mielone przyprawy), dodaj do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozpuść odrobinę klarowanego masła. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż do zrumienia z obu stron. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
Uwaga! Z podanego przepisu wychodzi spora liczba placków, wystarczająca co najmniej dla 4 osób.
Sprawdź również: Blendery Bosch
Pożywne placki z cukinii to uniwersalne danie, które możesz podać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują zarówno z odrobiną gęstego jogurtu czy śmietany, jak również z sosem warzywnym czy plastrami wędzonego łososia. Jeżeli chcesz, by stanowiły pełnowartościowy posiłek, podaj je z innymi warzywami, np. gotowanymi na parze. Jako zdrowa przekąska z kolei doskonale sprawdzą się podane z mixem kiełków warzywnych.
Smacznego!
Zobacz także inne przepisy na placki: Placki
Komentarze