Ajvar – bałkańska pasta z pieczonej papryki i warzyw
8 porcje
4 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ajvar – bałkańska pasta z pieczonej papryki i warzyw
Ajvar – bałkańska pasta z pieczonej papryki i warzyw
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Paprykę i bakłażana umyj i osusz. Z papryki usuń gniazda nasienne, całość pokrój na mniejsze części.
Cebulę pokrój na ósemki, ząbki czosnku obierz i rozgnieć. Jeśli dodajesz papryczkę chilli, ostrożnie ją oczyść i przekrój na pół.
Tak przygotowane warzywa ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, skrop oliwą i solą, piecz ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.
Przestudzone warzywa przełóż do kielicha blendera, dodaj sól i ocet winny, zmiksuj.
Porada
Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.
Sprawdź smak, jeśli jest potrzeba, dodaj więcej soli lub octu winnego.
Przechowuj w szklanym pojemniku w lodówce.
Komentarze