Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ajvar – bałkańska pasta z pieczonej papryki i warzyw

Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

4 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Jesień jest bogata w kolorowe pachnące warzywa, idealne do jedzenia na świeżo, ale też do robienia past i przetworów. Ajvar to idealna pasta do kanapek oraz dań, naprawdę szybka i łatwa w przygotowaniu

Składniki

4- 5 czerwonych papryk
1 bakłażan
2 średnie cebule
1 papryczka chili (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2-3 łyżeczki octu winnego
½ łyżeczki cukru
sól do smaku

Opis wykonania

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Paprykę i bakłażana umyj i osusz. Z papryki usuń gniazda nasienne, całość pokrój na mniejsze części.

Cebulę pokrój na ósemki, ząbki czosnku obierz i rozgnieć. Jeśli dodajesz papryczkę chilli, ostrożnie ją oczyść i przekrój na pół. ​

Tak przygotowane warzywa ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, skrop oliwą i solą, piecz ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia. 

Przestudzone warzywa przełóż do kielicha blendera, dodaj sól i ocet winny, zmiksuj.

Porada

Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki. 

Bosh Logo
Bosh

Sprawdź smak, jeśli jest potrzeba, dodaj więcej soli lub octu winnego.

Przechowuj w szklanym pojemniku w lodówce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych