Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ajvar – bałkańska pasta z pieczonej papryki i warzyw

Opis wykonania

Jesień jest bogata w kolorowe pachnące warzywa, idealne do jedzenia na świeżo, ale też do robienia past i przetworów. Ajvar to idealna pasta do kanapek oraz dań, naprawdę szybka i łatwa w przygotowaniu

Ajvar – bałkańska pasta z pieczonej papryki i warzyw - krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Paprykę i bakłażana umyj i osusz. Z papryki usuń gniazda nasienne, całość pokrój na mniejsze części.

Cebulę pokrój na ósemki, ząbki czosnku obierz i rozgnieć. Jeśli dodajesz papryczkę chilli, ostrożnie ją oczyść i przekrój na pół. ​

Ajvar – bałkańska pasta z pieczonej papryki i warzyw - krok 2

Tak przygotowane warzywa ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, skrop oliwą i solą, piecz ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia. 

Przestudzone warzywa przełóż do kielicha blendera, dodaj sól i ocet winny, zmiksuj.

Ajvar – bałkańska pasta z pieczonej papryki i warzyw - krok 3

Sprawdź smak, jeśli jest potrzeba, dodaj więcej soli lub octu winnego.

Przechowuj w szklanym pojemniku w lodówce.

Bosch do kuchni