Babeczki dyniowe na Halloween
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Babeczki dyniowe na Halloween
Babeczki dyniowe na Halloween
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Połącz w misce robota kuchennego purée dyniowe z jajkami i olejem, w drugiej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, a potem wrzuć wszystko do jednej miski i wymieszaj łyżką.
Masę wyłóż do silikonowych foremek. Cały trick z halloweenowymi babeczkami polega na tym, żeby użyć takiej foremki, która pozwoli uzyskać kształt podobny do malutkiej dyni, np. można użyć foremek do minibabeczek wielkanocnych i złożyć dwie babeczki w jedną dynię.
Babeczki potrzebują ok. 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Przygotuj masę – purée z dyni, serek mascarpone i miód zmiksuj blenderem na gładki krem.
Babeczki po wyjęciu z piekarnika napełnij masą dyniową.
Teraz kolej na najlepszą część zabawy, do której polecam zaprosić dzieciaki – zdobienie babeczek!
Tutaj jedynym ograniczeniem jest Twoja fantazja. Ja proponuję użyć kolorowego lukru albo kremu, którym wypełniasz wnętrze babeczek. Jako ogonki świetnie sprawdzą się żelki. No i oczywiście kolorowe posypki to coś, czego nie może zabraknąć, tak samo jak żelkowych robaczków z oczami z ziarenek chia.
Komentarze