Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Są takie dni w roku, kiedy liczy się tylko dobra zabawa i odpowiednia atmosfera. Halloween jednoznacznie kojarzy się z dynią i wokół tego sympatycznego warzywa wszystko się kręci. Dlatego w tym przepisie nie może zabraknąć dyni jako głównego składnika. Przy okazji jej twardą zewnętrzną część można wykorzystać do zrobienia świetnego lampionu.

Składniki

Babeczki:
180 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
200 g puree z dyni
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml oleju roślinnego
2 jajka
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka soli

Masa:
150 g puree z dyni
250 g serka mascarpone
1 łyżka miodu

Dodatki:
Kolorowe żelki
Posypka cukiernicza
Lukier

Opis wykonania

1

Połącz w misce robota kuchennego purée dyniowe z jajkami i olejem, w drugiej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, a potem wrzuć wszystko do jednej miski i wymieszaj łyżką.

3

Masę wyłóż do silikonowych foremek. Cały trick z halloweenowymi babeczkami polega na tym, żeby użyć takiej foremki, która pozwoli uzyskać kształt podobny do malutkiej dyni, np. można użyć foremek do minibabeczek wielkanocnych i złożyć dwie babeczki w jedną dynię.

Babeczki potrzebują ok. 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
4

Przygotuj masę – purée z dyni, serek mascarpone i miód zmiksuj blenderem na gładki krem.

Babeczki po wyjęciu z piekarnika napełnij masą dyniową.

5

Teraz kolej na najlepszą część zabawy, do której polecam zaprosić dzieciaki – zdobienie babeczek!

Tutaj jedynym ograniczeniem jest Twoja fantazja. Ja proponuję użyć kolorowego lukru albo kremu, którym wypełniasz wnętrze babeczek. Jako ogonki świetnie sprawdzą się żelki. No i oczywiście kolorowe posypki to coś, czego nie może zabraknąć, tak samo jak żelkowych robaczków z oczami z ziarenek chia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych