BABKA BANANOWO-SZPINAKOWA
4 porcje
Średnie
Składniki
BABKA BANANOWO-SZPINAKOWA
BABKA BANANOWO-SZPINAKOWA
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dodatkowo: szklanka cukru pudru + łyżeczka soku z cytryny i odrobina gorącej wody - całość dokładnie wymieszać, tak by powstał dość gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru lub dolać gorącej wody. W jednym pojemniku rozdrabniamy blenderem banany, w drugim liście szpinaku. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stale miksując stopniowo dodajemy serek mascarpone. Następnie dodajemy rozdrobnione banany, cienkim strumieniem olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. 2/3 ciasta musimy przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Część zielonego ciasta przekładamy do foremek na babeczki, a resztę wylewamy na jasne ciasto. Ciasta należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ciasto w dużej formie około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka, a babeczki przez 15-20 minut. Upieczone, po 5 minutach wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Wystudzone babeczki kruszymy na drobne kawałki. Natomiast ciasto oblewamy lukrem i obsypujemy zielonymi okruszkami i kolorową posypką. gdyby kruszonka nie chciała się przyczepić, można delikatnie dociskać rękami. Smacznego
Komentarze