Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne zielono-żółte ciasto,które jest wspaniałym sposobem na przemycenie synowi szpinaku. Mały to ciasto uwielbia, no i ten wygląd

Składniki

250 g banany obrane
250 g serek mascarone
2 łyżeczka proszek do pieczenia
130 g młode listki świeżego szpinaku
4 szt. jajka
250 g cukier
300 ml olej
460 g mąką tortowa
1 szklanka cukier puder do lukru
1 łyżka sok cytrynowy do lukru

Opis wykonania

Dodatkowo: szklanka cukru pudru + łyżeczka soku z cytryny i odrobina gorącej wody - całość dokładnie wymieszać, tak by powstał dość gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru lub dolać gorącej wody. W jednym pojemniku rozdrabniamy blenderem banany, w drugim liście szpinaku. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stale miksując stopniowo dodajemy serek mascarpone. Następnie dodajemy rozdrobnione banany, cienkim strumieniem olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. 2/3 ciasta musimy przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Część zielonego ciasta przekładamy do foremek na babeczki, a resztę wylewamy na jasne ciasto. Ciasta należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ciasto w dużej formie około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka, a babeczki przez 15-20 minut. Upieczone, po 5 minutach wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Wystudzone babeczki kruszymy na drobne kawałki. Natomiast ciasto oblewamy lukrem i obsypujemy zielonymi okruszkami i kolorową posypką. gdyby kruszonka nie chciała się przyczepić, można delikatnie dociskać rękami. Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych