


Pod nazwą babka bita parzona nie kryje się specjalna magia. Bita, ponieważ długo i bardzo dokładnie ubija się jajka z cukrem, a później całość ciasta zaparza się gorącym masłem. Babka jest lekka i bardzo puszysta.
Do misy robota kuchennego przełoż jaja oraz cukier, całość ucieraj na najwyższych obrotach do momentu, kiedy masa zmieni kolor na jasny, powiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Zmniejsz obroty na średnie, powoli zacznij dodawać mąki wymieszane z proszkiem do całkowitego wymieszania składników.
Roztopionym, gorącym masłem polej ciasto i zacznij całość miksować, ciasto powinno być puszyste.
Formę natłuść masłem i obsyp bułką tartą, piekarnik rozgrzej do 200°C. Mąki wymieszaj ze sobą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelej do przygotowanej formy, piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, po czym przez 35–40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto będzie upieczone, jeśli wyjęty patyczek, którym będziesz sprawdzać babkę, będzie suchy.
Odstaw babkę na 15–20 minut do przestygnięcia, wyjmij ją z formy.
Możesz ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.