Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Pod nazwą babka bita parzona nie kryje się specjalna magia. Bita, ponieważ długo i bardzo dokładnie ubija się jajka z cukrem, a później całość ciasta zaparza się gorącym masłem. Babka jest lekka i bardzo puszysta.

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jaja
250 g masła
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowe masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Opis wykonania

1

Do misy robota kuchennego przełoż jaja oraz cukier, całość ucieraj na najwyższych obrotach do momentu, kiedy masa zmieni kolor na jasny, powiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Zmniejsz obroty na średnie, powoli zacznij dodawać mąki wymieszane z proszkiem do całkowitego wymieszania składników.

Roztopionym, gorącym masłem polej ciasto i zacznij całość miksować, ciasto powinno być puszyste.

2

Formę natłuść masłem i obsyp bułką tartą, piekarnik rozgrzej do 200°C. Mąki wymieszaj ze sobą i proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelej do przygotowanej formy, piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, po czym przez 35–40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto będzie upieczone, jeśli wyjęty patyczek, którym będziesz sprawdzać babkę, będzie suchy.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Odstaw babkę na 15–20 minut do przestygnięcia, wyjmij ją z formy.

Możesz ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole!