Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Pod nazwą babka bita parzona nie kryje się specjalna magia. Bita, ponieważ długo i bardzo dokładnie ubija się jajka z cukrem, a później całość ciasta zaparza się gorącym masłem. Babka jest lekka i bardzo puszysta.

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jaja
250 g masła
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowe masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Opis wykonania

Do misy robota kuchennego przełoż jaja oraz cukier, całość ucieraj na najwyższych obrotach do momentu, kiedy masa zmieni kolor na jasny, powiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Zmniejsz obroty na średnie, powoli zacznij dodawać mąki wymieszane z proszkiem do całkowitego wymieszania składników.

Roztopionym, gorącym masłem polej ciasto i zacznij całość miksować, ciasto powinno być puszyste.

Formę natłuść masłem i obsyp bułką tartą, piekarnik rozgrzej do 200°C. Mąki wymieszaj ze sobą i proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelej do przygotowanej formy, piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, po czym przez 35–40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto będzie upieczone, jeśli wyjęty patyczek, którym będziesz sprawdzać babkę, będzie suchy.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Odstaw babkę na 15–20 minut do przestygnięcia, wyjmij ją z formy.

Możesz ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole!