Babka bita parzona
![Babka bita parzona](https://akademiasmaku.pl/storage/7917/conversions/babka-bita-parzona-5102-single.webp)
10 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Babka bita parzona
Babka bita parzona
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10274/conversions/NhPIpmQg7b2fVk-thumb.webp)
Do misy robota kuchennego przełoż jaja oraz cukier, całość ucieraj na najwyższych obrotach do momentu, kiedy masa zmieni kolor na jasny, powiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Zmniejsz obroty na średnie, powoli zacznij dodawać mąki wymieszane z proszkiem do całkowitego wymieszania składników.
Roztopionym, gorącym masłem polej ciasto i zacznij całość miksować, ciasto powinno być puszyste.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10275/conversions/YHJBLnJdQ9zBhc-thumb.webp)
Formę natłuść masłem i obsyp bułką tartą, piekarnik rozgrzej do 200°C. Mąki wymieszaj ze sobą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelej do przygotowanej formy, piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, po czym przez 35–40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto będzie upieczone, jeśli wyjęty patyczek, którym będziesz sprawdzać babkę, będzie suchy.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10276/conversions/TAVwnOcTujjYiv-thumb.webp)
Odstaw babkę na 15–20 minut do przestygnięcia, wyjmij ją z formy.
Możesz ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarze