


Zdrowa, bezglutenowa wersja babki piaskowej z mąki gryczanej z wyczuwalnym aromatem pomarańczy.
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym.
2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy.
3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie.
4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka).
5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym.
6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto.