Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Babka gryczana z pomarańczową nutą

Opis wykonania

Zdrowa, bezglutenowa wersja babki piaskowej z mąki gryczanej z wyczuwalnym aromatem pomarańczy.

1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym.

2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy.

3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie.

4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka).

5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym.

6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto.

Bosch do kuchni