Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Babka gryczana z pomarańczową nutą

Babka gryczana z pomarańczową nutą
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowa, bezglutenowa wersja babki piaskowej z mąki gryczanej z wyczuwalnym aromatem pomarańczy.

Składniki

- 2 szklanki mąki gryczanej
- 4 jajka rozm. M
- 5 łyżek (70g) ksylitolu
- 1 łyżeczka proszeku do pieczenia (bezglutenowy)
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
- otarta skórka z połowy pomarańczy
- 60 g cukieru pudru (do przygotowania lukru)
- 2 łyżki soku z pomarańczy (do przygotowania lukru)
- 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki (do przygotowania lukru)

Opis wykonania

1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym.

2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy.

3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie.

4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka).

5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym.

6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Gryczana babka co roku gości u mnie na wielkanocnym stole