Babka z rabarbarem
6 porcje
30 min
Łatwe
Pyszna babka z sezonowym rabarbarem. Szybkie ciasto na deser!
Składniki
3 szt. Rabarbar
2,5 szklanka Mąka
0,5 szklanka Woda letnia
0,5 szklanka Olej/oliwa z oliwek
1,5 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szt. Laska Wanilii
4 szt. Jajka
4 łyżeczka Ksylitol
Babka z rabarbarem
Babka z rabarbarem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce ubij białko na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier. Następnie dodaj żółtka – wymieszaj delikatnie, następnie delikatnie wlej olej – wymieszaj, wodę – wymieszaj. Po każdym dodaniu należy delikatnie wymieszać. Na sam koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i laską wanilii. Całość wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić na 1 cm kawałki, obtoczyć delikatnie w mące i dodać do ciasta. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180°. Piec ok 50 minut funkcją góra – dół.
Komentarze