Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Babka ziemniaczana pełna jest aromatów i smaków. Przygotowana z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku zapieczonych w piekarniku na złocisto-brązowy kolor.

Składniki

1 kg ziemniaków
150 g wędzonego boczku
50 g mąki pszennej
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Ziemniaki obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kostkę.

 

2

Na patelni podsmaż boczek, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż 2 minuty. Zestaw z płyty grzewczej, odstaw do przestygnięcia

3

W misce robota kuchennego umieść starte ziemniaki, dodaj, jajko, sól, pieprz i cebulę z boczkiem, zamieszaj. Wsyp do masy mąkę i zamieszaj ponownie.

Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.

4

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy (może być, keksówka lub forma na małą babkę).

5

Piecz przez ok. 30 min, następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Piecz jeszcze 10 min.

Sprawdź patyczkiem, czy babka jest upieczona.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych