Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Babka ziemniaczana pełna jest aromatów i smaków. Przygotowana z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku zapieczonych w piekarniku na złocisto-brązowy kolor.

Składniki

1 kg ziemniaków
150 g wędzonego boczku
50 g mąki pszennej
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku

Opis wykonania

Ziemniaki obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kostkę.

 

Na patelni podsmaż boczek, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż 2 minuty. Zestaw z płyty grzewczej, odstaw do przestygnięcia

W misce robota kuchennego umieść starte ziemniaki, dodaj, jajko, sól, pieprz i cebulę z boczkiem, zamieszaj. Wsyp do masy mąkę i zamieszaj ponownie.

Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy (może być, keksówka lub forma na małą babkę).

Piecz przez ok. 30 min, następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Piecz jeszcze 10 min.

Sprawdź patyczkiem, czy babka jest upieczona.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych