Babka ziemniaczana
![Babka ziemniaczana](https://akademiasmaku.pl/storage/7697/conversions/babka-ziemniaczana-4872-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9490/conversions/ECAIwILdrIGrQt-thumb.webp)
Ziemniaki obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kostkę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9491/conversions/pjKToJ5CfzqL1Q-thumb.webp)
Na patelni podsmaż boczek, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż 2 minuty. Zestaw z płyty grzewczej, odstaw do przestygnięcia
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9492/conversions/y6JG6f462FjMhb-thumb.webp)
W misce robota kuchennego umieść starte ziemniaki, dodaj, jajko, sól, pieprz i cebulę z boczkiem, zamieszaj. Wsyp do masy mąkę i zamieszaj ponownie.
Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9493/conversions/mrrddUHdgWt3Nh-thumb.webp)
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy (może być, keksówka lub forma na małą babkę).
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9494/conversions/teUobkrR3bKee6-thumb.webp)
Piecz przez ok. 30 min, następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Piecz jeszcze 10 min.
Sprawdź patyczkiem, czy babka jest upieczona.
Komentarze