Babka ziemniaczana
4 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kostkę.
Na patelni podsmaż boczek, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż 2 minuty. Zestaw z płyty grzewczej, odstaw do przestygnięcia
W misce robota kuchennego umieść starte ziemniaki, dodaj, jajko, sól, pieprz i cebulę z boczkiem, zamieszaj. Wsyp do masy mąkę i zamieszaj ponownie.
Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy (może być, keksówka lub forma na małą babkę).
Piecz przez ok. 30 min, następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Piecz jeszcze 10 min.
Sprawdź patyczkiem, czy babka jest upieczona.
Komentarze