Batoniki owsiane
4 porcje
30 min
Łatwe
zdrowe przekąski do schrupania
Składniki
1 szklanka płatki owsiane
1 szklanka otręby pszenne
1 garść rodzynki
1 garść suszona żurawina
2 łyżka wiórki kokosowe
3 łyżka miód
2 łyżka syrop kolonwy
Batoniki owsiane
Batoniki owsiane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki suche (płatki i otręby) mieszamy dokładnie (ja dodatkowo trochę zmiksowałam aby były drobniejsze) Dodajemy rodzynki i żurawinę oraz wiórki kokosowe.
Następnie dodajemy składniki mokre czyli miód i syrop a na koniec łączymy wszystko białkiem. Powstałą masę (dość sypka, ale pod żadnym pozorem nie zagniatać!) rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy, tak aby powstał placek 0,5-1 cm grubości.
Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika placek kroimy na paski o szerokości 3-4 com i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego:)
Komentarze