Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszką i bananem

Opis wykonania

Przepyszne! U mnie podane z jagodami na wierzchu i polewą czekoladową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i czekoladę włożyć do garnuszka i rozpuścić mieszając na wolnym ogniu. Banan obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki i pognieść widelcem na papkę. Gruszkę obrać i drobno pokroić (wręcz posiekać na maleńkie kawałki). Do miski wbić jajko, dodać cukier trzcinowy, banana, gruszkę, wlać ostudzoną masę czekoladową i mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmieloną kawę i stopniowo wsypywać mąkę, mieszając by nie powstały grudki. Na koniec dodać sodę i ocet, szybko wymieszać, przelać ciasto do formy, wyrównać górę i od razu włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce przez 25-30 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Udekorować cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Uwagi: Moje ciasto udekorowałam polewą czekoladową z jagodami. Wystarczy 1 czekoladę gorzką połamać do garnuszka, wlać kilka łyżek mleka i stopić na wolnym ogniu. Mleka dolewać tyle, by masa nie była zbyt gęsta. Na cieście rozłożyć owoce (jeżeli macie mrożone jagody, to ich nie odmrażać) i polać górę ciasta przygotowaną polewą.

Malgorzata Rękawek