Bezglutenowy sernik
6 porcje
40 min
Łatwe
Bezglutenowy sernik na zimno z tofu, migdałami, morelami i owocami leśnymi
Składniki
3/4 szklanka morele
1,5 szklanka migdały
2 szczypta sól
550 g tofu
400 ml mleko skondensowane
1/4 szklanka sok z cytryny
2.5 łyżeczka agar
1/2 szklanka trzcinowy cukier puder
1 szt. skórka z cytryny
Bezglutenowy sernik
Bezglutenowy sernik
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
SPÓD CIASTA: Migdały namaczamy w ciepłej wodzie, po 15 minutach dokładnie odsączamy. Do blendera wsypać migdały i sól, zmiksować na grubą mąkę, a następnie dodać namoczone morele i zmiksować wszystko na gęstą masę. Ulepić w kulę i odstawić do lodówki na kilka minut. Tortownicę obłożyć papierem do pieczenia, wyjąć schłodzoną masę i palcami wyłożyć spód wciskając masę w dno tortownicy.
MASA DO CIASTA: z mleka kokosowego wyjąć białą, gęstą warstwę tłuszczu, pozostała woda kokosowa nie będzie nam potrzebna. Tłuszcz włożyć do rondelka, dodać agar i ugotować na małym ogniu ciągle mieszając. Po ugotowaniu zdjąć z ognia, przelać do blendera, dodać resztę składników i zmiksować na gładki krem. Masę wylać na spód ciasta, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie sernik ozdobić owocami i włożyć z powrotem do lodówki na kilka godzin.
Komentarze