Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bezglutenowy sernik na zimno z tofu, migdałami, morelami i owocami leśnymi

Składniki

3/4 szklanka morele
1,5 szklanka migdały
2 szczypta sól
550 g tofu
400 ml mleko skondensowane
1/4 szklanka sok z cytryny
2.5 łyżeczka agar
1/2 szklanka trzcinowy cukier puder
1 szt. skórka z cytryny

Opis wykonania

SPÓD CIASTA: Migdały namaczamy w ciepłej wodzie, po 15 minutach dokładnie odsączamy. Do blendera wsypać migdały i sól, zmiksować na grubą mąkę, a następnie dodać namoczone morele i zmiksować wszystko na gęstą masę. Ulepić w kulę i odstawić do lodówki na kilka minut. Tortownicę obłożyć papierem do pieczenia, wyjąć schłodzoną masę i palcami wyłożyć spód wciskając masę w dno tortownicy. MASA DO CIASTA: z mleka kokosowego wyjąć białą, gęstą warstwę tłuszczu, pozostała woda kokosowa nie będzie nam potrzebna. Tłuszcz włożyć do rondelka, dodać agar i ugotować na małym ogniu ciągle mieszając. Po ugotowaniu zdjąć z ognia, przelać do blendera, dodać resztę składników i zmiksować na gładki krem. Masę wylać na spód ciasta, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie sernik ozdobić owocami i włożyć z powrotem do lodówki na kilka godzin.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych