Biszkoptowy tort orzechowy
4 porcje
Średnie
Tort z ciasta biszkoptowego z orzechami laskowymi.
Składniki
forma sprężynowa o średnicy 26 cm
Ciasto biszkoptowe:
jajek
2 łyżka wody
sok z połówki cytryny
200 g cukru
200 g zmielonych orzechów laskowych
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mączki kartoflanej
Farsz:
płatków białej żelatyny
600 ml śmietany
2 łyżka cukru
150 g wiórków czekoladowych
Biszkoptowy tort orzechowy
Biszkoptowy tort orzechowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka utrzeć z wodą, sokiem z cytryny i cukrem na puszystą masę. Orzechy laskowe, mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną zmieszać i dodać do masy stale mieszając. Dno tortownicy nasmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec jak podano. Po ostudzeniu rozkroić na dwie warstwy. Do przygotowania nadzienia zmiękczyć żelatynę według przepisu na opakowaniu. Następnie włożyć wilgotną żelatynę do małej formy do pieczenia i rozpuścić w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Śmietanę z cukrem ubić na bardzo sztywno. Żelatynę ostrożnie dodać do śmietany stale mieszając. Tort przełożyć połową ubitej śmietany a resztą przyozdobić wierzchnia warstwę. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Sposób nastawania: gorące powietrze 150-170⁰C, 50-60 minut.
Topienie żelatyny w arkuszach: mikrofalówka 180 W, 20-50 sekund.
Wskazówka: gdy nie mamy czasu: nie rozkrajać tortu. Ubitą śmietanę rozłożyć na cieście, rozsmarować na gładko, żeby powstała "kopuła". Posypać wiórkami czekoladowymi - i gotowe!
Komentarze