Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Na botwinkę z utęsknieniem czekam cały rok, by móc cieszyć się pyszną zupą z dodatkiem fety i koperku!

Składniki

1 kg młode ziemniaki
botwinka
koperek
200 ml śmietana 30%
ser feta
ekologiczna kostka warzywna
2 łyżka olej rzepakowy

Opis wykonania

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Jeśli mamy młode ziemniaki to nie trzeba obierać ich ze skóry. Botwinkę myjemy i dzielimy na trzy części: na buraczki, liście i łodygi. Buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Łodygi kroimy w drobne kawałki, a liście szatkujemy. Do garnka wlewamy olej i przysmażamy ziemniaki i buraki przez około 2 minuty. Wlewamy wodę tak, aby przykryła warzywa i czekamy, aż się zagotuje. Następnie wrzucamy łodygi botwiny i ekologiczną kostkę warzywną. Gotujemy zupę na wolnym ogniu, aż ziemniaki i buraki będą miękkie (potrwa to około 15 - 20 minut). Po 20 minutach wrzucamy poszatkowane liście botwiny i pół pęczka posiekanego koperku. Fetę rozdrabniamy widelcem w osobnej misce i wlewamy chochlę gorącej zupy, żeby zahartować ser. Dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści i całość wlewamy do garnka. Następnie wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Zupę podajemy posypaną koperkiem!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych