Botwinka z ziemniakami i fetą!
                                            4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
                    Na botwinkę z utęsknieniem czekam cały rok, by móc cieszyć się pyszną zupą z dodatkiem fety i koperku!
                
                Składniki
1 kg młode ziemniaki
                                                            botwinka
                                                            koperek
                                                            200 ml śmietana 30%
                                                            ser feta
                                                            ekologiczna kostka warzywna
                                                            2 łyżka olej rzepakowy
                                                    Botwinka z ziemniakami i fetą!
Botwinka z ziemniakami i fetą!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Jeśli mamy młode ziemniaki to nie trzeba obierać ich ze skóry. Botwinkę myjemy i dzielimy na trzy części: na buraczki, liście i łodygi. Buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Łodygi kroimy w drobne kawałki, a liście szatkujemy. Do garnka wlewamy olej i przysmażamy ziemniaki i buraki przez około 2 minuty. Wlewamy wodę tak, aby przykryła warzywa i czekamy, aż się zagotuje. Następnie wrzucamy łodygi botwiny i ekologiczną kostkę warzywną. Gotujemy zupę na wolnym ogniu, aż ziemniaki i buraki będą miękkie (potrwa to około 15 - 20 minut). Po 20 minutach wrzucamy poszatkowane liście botwiny i pół pęczka posiekanego koperku. Fetę rozdrabniamy widelcem w osobnej misce i wlewamy chochlę gorącej zupy, żeby zahartować ser. Dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści i całość wlewamy do garnka. Następnie wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Zupę podajemy posypaną koperkiem!
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze