Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami

Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placek drożdżowy z rodzynkami, rumem, migdałami, skórką pomarańczową i cytrynową.

Składniki

blacha uniwersalna
150 g rodzynek
3 łyżka rumu
500 g mąki
40 g drożdży
150 g cukru
1/4 łyżeczka soli
opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
125 g masła
jajka
125 ml letniego mleka
kropli olejku z gorzkich migdałów
po 60 g drobniutko pokrojonych skórek cytryn i pomarańczy
40 g siekanych migdałów
100 g roztopionego masła
cukier puder

Opis wykonania

Umyć rodzynki i namoczyć w rumie. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. 1 łyżeczkę cukru, trochę letniego mleka i mąki utrzeć na zwartą masę. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Dodać trochę mąki, zagnieść. Dalej zagniatać dodając resztę mąki i pozostałe składniki oraz rodzynki. Jeszcze raz odstawić na ok. 20 minut. Rozwałkować ciasto na owalny placek. Nie całkiem na środku zrobić wałkiem wgniecenie wzdłużne i złożyć mniejszą część ciasta na większą. Ciasto położyć na nasmarowanej patelni uniwersalnej i ponownie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w podany sposób. Po pieczeniu natychmiast posmarować ciasto roztopionym masłem i obficie posypać pozostałym cukrem pudrem. Sposób nastawiania: gorące powietrze 150-170⁰C, 60-70 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Można dodać więcej bakalii, wtedy super chrupie