Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami
4 porcje
Średnie
Placek drożdżowy z rodzynkami, rumem, migdałami, skórką pomarańczową i cytrynową.
Składniki
blacha uniwersalna
150 g rodzynek
3 łyżka rumu
500 g mąki
40 g drożdży
150 g cukru
1/4 łyżeczka soli
opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
125 g masła
jajka
125 ml letniego mleka
kropli olejku z gorzkich migdałów
po 60 g drobniutko pokrojonych skórek cytryn i pomarańczy
40 g siekanych migdałów
100 g roztopionego masła
cukier puder
Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami
Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyć rodzynki i namoczyć w rumie. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. 1 łyżeczkę cukru, trochę letniego mleka i mąki utrzeć na zwartą masę. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Dodać trochę mąki, zagnieść. Dalej zagniatać dodając resztę mąki i pozostałe składniki oraz rodzynki. Jeszcze raz odstawić na ok. 20 minut. Rozwałkować ciasto na owalny placek. Nie całkiem na środku zrobić wałkiem wgniecenie wzdłużne i złożyć mniejszą część ciasta na większą. Ciasto położyć na nasmarowanej patelni uniwersalnej i ponownie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w podany sposób. Po pieczeniu natychmiast posmarować ciasto roztopionym masłem i obficie posypać pozostałym cukrem pudrem.
Sposób nastawiania: gorące powietrze 150-170⁰C, 60-70 minut.
Komentarze