Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami

Opis wykonania

Placek drożdżowy z rodzynkami, rumem, migdałami, skórką pomarańczową i cytrynową.

Umyć rodzynki i namoczyć w rumie. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. 1 łyżeczkę cukru, trochę letniego mleka i mąki utrzeć na zwartą masę. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Dodać trochę mąki, zagnieść. Dalej zagniatać dodając resztę mąki i pozostałe składniki oraz rodzynki. Jeszcze raz odstawić na ok. 20 minut. Rozwałkować ciasto na owalny placek. Nie całkiem na środku zrobić wałkiem wgniecenie wzdłużne i złożyć mniejszą część ciasta na większą. Ciasto położyć na nasmarowanej patelni uniwersalnej i ponownie pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w podany sposób. Po pieczeniu natychmiast posmarować ciasto roztopionym masłem i obficie posypać pozostałym cukrem pudrem.
Sposób nastawiania: gorące powietrze 150-170⁰C, 60-70 minut.