Buraczane pęczotto

4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Buraczane pęczotto
Buraczane pęczotto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pokrojone buraki. Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną gorącego bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze