Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pęczotto- czyli risotto, ale przygotowane z kaszy pęczak. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe danie.

Składniki

1 szklanka kasza pęczak
3 łyżka olej
1 szt. cebula
2 szt. upieczone buraki
1 szt. ząbek czosnku
500 ml bulion warzywny
150 ml czerwone wytrawne wino
100 ml sok z buraka
1 łyżka tarty ser Grana Padano
1 szczypta sól

Opis wykonania

Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pokrojone buraki. Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną gorącego bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych