Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chipsy z jarmużu

Opis wykonania

Uwielbiasz chipsy, ale martwi Cię ich kaloryczność? Spróbuj alternatywnej i zdecydowanie zdrowszej wersji – chipsów z jarmużu!

Ze środka liści wytnij nerw główny. Porwij liście jarmużu na mniejsze kawałki. Porwane części jarmużu umyj w misce wypełnionej wodą. Dokładnie osusz jarmuż, jeśli będzie wilgotny to nie upiecze się, ale ugotuje. 

Wilgotne listki ułóż na ręczniku kuchennym, przykryj drugim ręcznikiem. Dociśnij delikatnie, by ręczniki wchłonęły wodę.

Ułóż listki na blasze do pieczenia, tak aby się nie dotykały. Skrop jarmuż oliwą z oliwek i posyp solą i pozostałymi przyprawami. Jarmuż piecz przez 5 minut, po czym obróć blachę. W cieplejszych miejscach jarmuż szybciej zbrązowieje. Piecz przez kolejne 3 minuty. Spróbuj czy chipsy są wystarczająco chrupiące, ale nie brązowe! Wyciągnij blachę z chipsami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Tip:

Chipsy najlepiej smakują kilka godzin po przygotowaniu. Najlepiej jest przechowywać je w szczelnym pojemniczku.

Dopóki chipsy są gorące nie układaj ich jeden na drugim, bo zrobią się miękkie.

Do suszenia jarmużu najlepiej użyć suszarki do sałaty, albo zwykłego durszlaka.

Jarmuż podczas pieczenia kurczy się, więc zwróć uwagę, by nie porwać go na zbyt małe kawałeczki.

Jarmuż najlepiej kroić nożem lub oderwać od łodyżek połówki liści.