Chipsy z jarmużu
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak się robi chipsy z jarmużu? Na początku należy ze środka liści wyciąć nerw główny, a następnie porwać liście na mniejsze kawałki. Aby chipsy z jarmużu były chrupiące, potrzebujesz przede wszystkim mięsistych i dość twardych liści tego warzywa. Jarmuż najlepiej kroić nożem lub oderwać od łodyżek połówki liści. Całość myjemy w misce lub pod bieżącą wodą.
By czipsy z jarmuży z piekarnika były chrupiące, należy je dobrze osuszyć, w przeciwnym razie zamiast chrupać, będą zwiędłe. Można to zrobić na dwa sposoby: wilgotne listki ułożyć na ręczniku kuchennym, a następnie przykryć je drugim i lekko docisnąć, by wchłonęły wodę. Drugim, szybszym sposobem jest użycie suszarki do sałaty, która dobrze odwiruje wodę.
Jak zrobić chipsy z jarmużu? Listki warzywna układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały. Należy je skropić oliwą z oliwek i posypać solą i pozostałymi przyprawami. Co ważne, jarmuż podczas pieczenia kurczy się, więc należy zwrócić uwagę, by nie porwać go na zbyt małe kawałeczki.
Jak długo piec chipsy z jarmużu? Listki należy piec w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 5 minut, po czym obrócić je na drugą stronę. W cieplejszych miejscach jarmuż szybciej zbrązowieje. Piec przez kolejne 3 minuty i wyjąć, by ostygły. Pamiętaj, że czas pieczenia może zależeć od konkretnej temperatury i mocy piekarnika, dlatego warto obserwować chipsy podczas pieczenia, by nie przypalić.
Wskazówka: Takie warzywne przekąski są świetną alternatywą dla smażonych w głębokim tłuszczu chipsów. Chipsy z jarmużu mają około 45 kcal na 100 gram produktu
Z czym podawać chipsy z jarmużu? Dobrze smakują z hummusem, guacamole, salsą pomidorową, czy jogurtem.
Chipsy z jarmużu z piekarnika dobrze się łączą jako dodatek do serów, zarówno miękkich, jak i twardych, a także gęstych dipów do chipsów. Przykładem może być ser blue cheese, który swoim pikantnym smakiem może kontrastować z gorzkawym smakiem chipsów z jarmużu. Dobrym wyborem może być także ser cheddar lub gouda, które swoją kremową konsystencją mogą łagodzić intensywny smak chipsów.
Osoby gustujące w wyrazistych smakach powinny wypróbować przepis na chipsy z jarmużu z wędzoną papryką.
Ta warzywna przekąska najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu. Chipsy z jarmużu należy przechowywać je w szczelnym, szklanym pojemniczku.
Komentarze