Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Odkryj tajemnicę zdrowych przekąsek z naszym przepisem na chipsy z jarmużu! Dowiedz się, jak zrobić czipsy z jarmużu, by były chrupiące i czym je doprawić, by smakowały wyśmienicie!

Składniki

jarmuż
oliwa z oliwek
sól
suche przyprawy: kminek, chilli, papryka

Opis wykonania

Jak się robi chipsy z jarmużu? Na początku należy ze środka liści wyciąć nerw główny, a następnie porwać liście na mniejsze kawałki. Aby chipsy z jarmużu były chrupiące, potrzebujesz przede wszystkim mięsistych i dość twardych liści tego warzywa. Jarmuż najlepiej kroić nożem lub oderwać od łodyżek połówki liści. Całość myjemy w misce lub pod bieżącą wodą.

By czipsy z jarmuży z piekarnika były chrupiące, należy je dobrze osuszyć, w przeciwnym razie zamiast chrupać, będą zwiędłe. Można to zrobić na dwa sposoby: wilgotne listki ułożyć na ręczniku kuchennym, a następnie przykryć je drugim i lekko docisnąć, by wchłonęły wodę. Drugim, szybszym sposobem jest użycie suszarki do sałaty, która dobrze odwiruje wodę.

Jak zrobić chipsy z jarmużu? Listki warzywna układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały. Należy je skropić oliwą z oliwek i posypać solą i pozostałymi przyprawami. Co ważne, jarmuż podczas pieczenia kurczy się, więc należy zwrócić uwagę, by nie porwać go na zbyt małe kawałeczki.

Jak długo piec chipsy z jarmużu? Listki należy piec w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 5 minut, po czym obrócić je na drugą stronę. W cieplejszych miejscach jarmuż szybciej zbrązowieje. Piec przez kolejne 3 minuty i wyjąć, by ostygły. Pamiętaj, że czas pieczenia może zależeć od konkretnej temperatury i mocy piekarnika, dlatego warto obserwować chipsy podczas pieczenia, by nie przypalić.

Wskazówka: Takie warzywne przekąski są świetną alternatywą dla smażonych w głębokim tłuszczu chipsów. Chipsy z jarmużu mają około 45 kcal na 100 gram produktu

Z czym podawać chipsy z jarmużu? Dobrze smakują z hummusem, guacamole, salsą pomidorową, czy jogurtem.

Chipsy z jarmużu z piekarnika dobrze się łączą jako dodatek do serów, zarówno miękkich, jak i twardych, a także gęstych dipów do chipsów. Przykładem może być ser blue cheese, który swoim pikantnym smakiem może kontrastować z gorzkawym smakiem chipsów z jarmużu. Dobrym wyborem może być także ser cheddar lub gouda, które swoją kremową konsystencją mogą łagodzić intensywny smak chipsów.

Osoby gustujące w wyrazistych smakach powinny wypróbować przepis na chipsy z jarmużu z wędzoną papryką.

Ta warzywna przekąska najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu. Chipsy z jarmużu należy przechowywać je w szczelnym, szklanym pojemniczku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
KarolStrak
Są okay, zrobiłem takim sposobem z buraków.
bsylvia
Bardzo dobre chipsy, zdecydowanie polecam!