Chlebek czekoladowy
6 porcje
50 min
Łatwe
Chlebek czekoladowy w sam raz na drugie śniadanie do pracy.
Składniki
gorzka czekolada 70 % kakao
1/4 szklanka kakao
1/2 szt. świeże drożdża
3 szklanka mąka
1/2 szklanka cukier
2 łyżeczka sól
1 szt. jajko
1/3 szklanka ciepła woda
Chlebek czekoladowy
Chlebek czekoladowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
• Pokruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
• Mąkę przesiać do dużego naczynia i wymieszać z cukrem, kakao i solą.
• Wyrośnięte drożdże dodać do mąki i wymieszać, dodając czekoladę.
• Z ciasta uformować kulę, wyłożyć na podsypany mąką blat i wyrobić na gładka masę
• Przełożyć ciasto do wysmarowanego tłuszczem naczynia, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
• Ciasto rozwałkować i uformować bochenek, składając boki ciasta do środka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmarować jajkiem
• Piekarnik nagrzać do 230 stopni i piec chleb przez 10 minut. Później obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 20 minut.
Komentarze