Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chlebek czekoladowy w sam raz na drugie śniadanie do pracy.

Składniki

gorzka czekolada 70 % kakao
1/4 szklanka kakao
1/2 szt. świeże drożdża
3 szklanka mąka
1/2 szklanka cukier
2 łyżeczka sól
1 szt. jajko
1/3 szklanka ciepła woda

Opis wykonania

• Pokruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. • Mąkę przesiać do dużego naczynia i wymieszać z cukrem, kakao i solą. • Wyrośnięte drożdże dodać do mąki i wymieszać, dodając czekoladę. • Z ciasta uformować kulę, wyłożyć na podsypany mąką blat i wyrobić na gładka masę • Przełożyć ciasto do wysmarowanego tłuszczem naczynia, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. • Ciasto rozwałkować i uformować bochenek, składając boki ciasta do środka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmarować jajkiem • Piekarnik nagrzać do 230 stopni i piec chleb przez 10 minut. Później obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 20 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych