Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

200 g puree z dyni
5 łyżek kwaśnej śmietany
150 ml wody
400 g mąki tortowej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka soli
20 g drożdży
100 g obranych orzechów pekan
1 łyżka miodu
½ łyżeczki cynamonu
Do wysmarowania formy- 1 łyżka masła + 2 łyżki otrębów owsianych

Opis wykonania

Krok 1

Pokrusz drożdże, połącz z cukrem. Następnie dodaj ½  wody, zamieszaj  i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. 

Do miski włóż puree z dyni dodaj kwaśną śmietanę, sól, miód, cynamon oraz wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Krok 2

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp otrębami owsianymi.

Do przygotowanej formy przełóż ciasto i poukładaj orzechy pekan, delikatnie wciskając je palcami do środka.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Przykryj formę ściereczką na około 10 min.

Piecz w piekarniku przez 40-45 minut w temperaturze 190 C.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych