Chlebek dyniowy z orzechami pekan
![Chlebek dyniowy z orzechami pekan](https://akademiasmaku.pl/storage/7970/conversions/chlebek-dyniowy-z-orzechami-pekan-5159-single.webp)
4 porcje
150 min
Łatwe
Składniki
Chlebek dyniowy z orzechami pekan
Chlebek dyniowy z orzechami pekan
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10430/conversions/0ZbH2lwKWn9TM4-thumb.webp)
Pokrusz drożdże, połącz z cukrem. Następnie dodaj ½ wody, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do miski włóż puree z dyni dodaj kwaśną śmietanę, sól, miód, cynamon oraz wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10431/conversions/I3RZPIwjN7z9U9-thumb.webp)
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp otrębami owsianymi.
Do przygotowanej formy przełóż ciasto i poukładaj orzechy pekan, delikatnie wciskając je palcami do środka.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10432/conversions/ujJzcGrhjy0LUK-thumb.webp)
Przykryj formę ściereczką na około 10 min.
Piecz w piekarniku przez 40-45 minut w temperaturze 190 C.
Komentarze