Chlebek naan
4 porcje
33 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chlebek naan
Chlebek naan
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mleko podgrzej, a następnie wymieszaj z 1 łyżeczką cukru oraz drożdżami tworząc zaczyn. Odstaw na około 5 minut by drożdże zaczęły pracować.
W osobnej misce połącz mąkę, olej, cukier, sól, posiekany czosnek oraz jogurt. Dodaj zaczyn drożdżowy i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Porada
Chlebki przed podaniem możesz posmarować niewielką ilością masła.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 20 minut. Następnie „przebij” ciasto i delikatnie wyrabiaj je przez kilka chwil.
Podziel ciasto na części formując kulki mieszczące się w dłoni. Każdą z nich rozwałkuj i posyp czarnuszką. Aby ziarna nie odpadły dociśnij je wałkiem.
Chlebki smaż na suchej patelni po około 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie powinny powstać charakterystyczne bąble powietrza.
Ciepłe chlebki od razu podawaj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dań.
Komentarze