Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

33 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wbrew pozorom chlebki nie są trudne w przygotowaniu i poradzą sobie z nimi nawet początkujący miłośnicy gotowania. To doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Komponuje się z wieloma składnikamia, a serca podbija delikatną i puszystą konsystencją.

Składniki

3 szklanki mąki
150 ml jogurtu typu greckiego lub naturalnego gęstego
1 szklanka mleka
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnuszki
1-2 ząbki czosnku

Opis wykonania

Mleko podgrzej, a następnie wymieszaj z  1 łyżeczką cukru oraz drożdżami tworząc zaczyn. Odstaw na około 5 minut by drożdże zaczęły pracować.

W osobnej misce połącz mąkę, olej, cukier, sól, posiekany czosnek oraz jogurt. Dodaj zaczyn drożdżowy i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

Porada

Dodatek czosnku możesz pominąć podczas przygotowywania chlebka.

Bosh Logo
Bosh

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 20 minut. Następnie „przebij” ciasto i delikatnie wyrabiaj je przez kilka chwil.

Podziel ciasto na części formując kulki mieszczące się w dłoni. Każdą z nich rozwałkuj i posyp czarnuszką. Aby ziarna nie odpadły dociśnij je wałkiem.

Chlebki smaż na suchej patelni po około 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie powinny powstać charakterystyczne bąble powietrza.

Ciepłe chlebki od razu podawaj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dań.
 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych