Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chlebek naan

Opis wykonania

Wbrew pozorom chlebki nie są trudne w przygotowaniu i poradzą sobie z nimi nawet początkujący miłośnicy gotowania. To doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Komponuje się z wieloma składnikamia, a serca podbija delikatną i puszystą konsystencją.

  1. Mleko podgrzej, a następnie wymieszaj z  1 łyżeczką cukru oraz drożdżami tworząc zaczyn. Odstaw na około 5 minut by drożdże zaczęły pracować.

  2. W osobnej misce połącz mąkę, olej, cukier, sól, posiekany czosnek oraz jogurt. Dodaj zaczyn drożdżowy i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 20 minut. Następnie „przebij” ciasto i delikatnie wyrabiaj je przez kilka chwil.

    Podziel ciasto na części formując kulki mieszczące się w dłoni. Każdą z nich rozwałkuj i posyp czarnuszką. Aby ziarna nie odpadły dociśnij je wałkiem.

  4. Chlebki smaż na suchej patelni po około 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie powinny powstać charakterystyczne bąble powietrza.

    Ciepłe chlebki od razu podawaj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dań.