Zdrowe frytki
Pieczone frytki z warzyw to zdrowa alternatywa dla klasycznych, tłustych, smażonych frytek z ziemniaków. Zapewnią smaczną dawkę wartościowych kalorii, będąc dodatkiem do obiadu lub stanowiąc wieczorną przekąskę czy lekki...
Czytaj więcej
Pieczone frytki z warzyw to zdrowa alternatywa dla klasycznych, tłustych, smażonych frytek z ziemniaków. Zapewnią smaczną dawkę wartościowych kalorii, będąc dodatkiem do obiadu lub stanowiąc wieczorną przekąskę czy lekki posiłek. By przygotować zdrowe frytki z warzyw, wykorzystać możemy m.in. marchewkę, pietruszkę korzeniową, buraki, cukinię, seler czy bataty. Upiec możemy również ziemniaki. Przygotowane warzywne frytki nadadzą się do zjedzenia solo lub w towarzystwie domowej roboty sosu, np. na bazie jogurtu i ulubionych przypraw.
Frytki z batatów
Pieczone bataty są zdrowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Należy je dobrze umyć, osuszyć, a następnie pokroić w słupki lub łódeczki. Bataty można piec w skórkach. Tak przygotowane frytki doprawiamy wedle własnych upodobań – klasycznie solą lub solą i pieprzem, ale wykorzystać warto również takie przyprawy jak papryka, różnego rodzaju zioła czy nawet kurkuma. Pokrojone, doprawione bataty smarujemy oliwą i tak przygotowane wkładamy do piekarnika na 220 stopni. By frytki były gotowe, wystarczy ok. 20 minut (warto sprawdzić miękkość widelcem).