Tłusty czwartek
Tłusty Czwartek to ulubione święto łasuchów. Tego dnia bowiem można jeść pączki, faworki i inne słodkości bez wyrzutów sumienia i patrzenia na wskaźnik wagi. Kiedy przypada Tłusty Czwartek, pączkom...
Czytaj więcej
Tłusty Czwartek to ulubione święto łasuchów. Tego dnia bowiem można jeść pączki, faworki i inne słodkości bez wyrzutów sumienia i patrzenia na wskaźnik wagi. Kiedy przypada Tłusty Czwartek, pączkom nie ma końca. Jak mówi tradycja – kto nie zje pączka, w przyszłości nie będzie mu się powodziło.
Historia Tłustego Czwartku
To święto ruchome, obchodzone w ostatni czwartek przed Wielkim Postem – to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Swoje początki Tłusty Czwartek ma jeszcze w czasach pogańskich, kiedy świętowano odejście zimy i początek wiosny jedząc tłuste potrawy oraz pączki z ciasta chlebowego. Znane nam dziś słodkie pączki pojawiły się w Polsce dopiero w XVI wieku.
Menu na Tłusty Czwartek
Dziś najpopularniejsze potrawy na Tłusty Czwartek to pączki i faworki – według naszego przepisu udadzą się idealnie, możesz zapomnieć o długiej kolejce do cukierni. Co jeszcze usmażyć na Tłusty Czwartek? Faworkowe różyczki, churros, mini pączki – tego dnia nie może ich zabraknąć!
Jeśli chcesz ograniczyć kalorie, których pączki mają niemało, wypróbuj pączki pieczone. Szybkie pączki bez drożdży przygotujesz z serków homogenizowanych – są pyszne i nie musisz być mistrzem w kuchni, by je przygotować. Dobrym patentem na zachowanie świeżości pączków jest ich zamrożenie.