Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek

Tłusty Czwartek to ulubione święto łasuchów. Tego dnia bowiem można jeść pączki, faworki i inne słodkości bez wyrzutów sumienia i patrzenia na wskaźnik wagi. Kiedy przypada Tłusty Czwartek, pączkom...

Czytaj więcej
Tłusty czwartek
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Tłusty Czwartek to ulubione święto łasuchów. Tego dnia bowiem można jeść pączki, faworki i inne słodkości bez wyrzutów sumienia i patrzenia na wskaźnik wagi. Kiedy przypada Tłusty Czwartek, pączkom nie ma końca. Jak mówi tradycja – kto nie zje pączka, w przyszłości nie będzie mu się powodziło.

Historia Tłustego Czwartku

To święto ruchome, obchodzone w ostatni czwartek przed Wielkim Postem – to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Swoje początki Tłusty Czwartek ma jeszcze w czasach pogańskich, kiedy świętowano odejście zimy i początek wiosny jedząc tłuste potrawy oraz pączki z ciasta chlebowego. Znane nam dziś słodkie pączki pojawiły się w Polsce dopiero w XVI wieku.

Menu na Tłusty Czwartek

Dziś najpopularniejsze potrawy na Tłusty Czwartek to pączki i faworki – według naszego przepisu udadzą się idealnie, możesz zapomnieć o długiej kolejce do cukierni. Co jeszcze usmażyć na Tłusty Czwartek? Faworkowe różyczki, churros, mini pączki – tego dnia nie może ich zabraknąć!

Jeśli chcesz ograniczyć kalorie, których pączki mają niemało, wypróbuj pączki pieczone. Szybkie pączki bez drożdży przygotujesz z serków homogenizowanych – są pyszne i nie musisz być mistrzem w kuchni, by je przygotować. Dobrym patentem na zachowanie świeżości pączków jest ich zamrożenie.