


Chrusty, zwane także faworkami, to tradycyjne przysmaki. Od lat smażone były w polskich domach w okresie karnawału, ale również Wielkanocy. W Akademii Smaku zdradzam mistrzowski przepis na te pyszne, chrupiące przekąski.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtka, kwaśną śmietanę, spirytus i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę, a następnie przez kilka minut obijamy je wałkiem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na 30 minut.
Rozwałkowujemy ciasto – bardzo cienko na grubość ok. 2 mm. Następnie kroimy je w prostokąty 3–4 cm na 12 cm. Każdy pasek nacinamy na środku wzdłuż na długość 5 cm i przewijamy przez nią koniec paska.
Smażymy na rozgrzanym na płycie grzewczej smalcu i przekładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy cukrem pudrem.