Churros
4 porcje
Średnie
Tradycyjny hiszpański i meksykański wypiek, smażony na głębokim oleju.
Składniki
225 ml wody
skórka z limonki
6 łyżka masła
1/8 łyżeczka soli
125 g mąki
1/4 łyżeczka cynamonu mielonego
1/2 łyżeczka olejku waniliowego
3 szt. jajka
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Churros
Churros
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Do rondla (garnka) wlać wodę ze skórką limonki – zagotować. Dodać masło i sól, następnie dodać mąkę oraz cynamon i wanilię. Zdjąć z ognia i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka pojedynczo i ucierać dalej.
- Rozgrzać olej do temperatury ok. 170 stopni C.
- W rękaw cukierniczy nałożyć masę i wyciskać ciastka długości ok. 7 cm.
- Wkładać do nagrzanego oleju, wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Komentarze