


Sycące ciastka bez mąki, odpowiednie dla wegan, idealne na przekąskę w pracy
1. Ciecierzycę odsączamy z płyny i dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. 2. W dużej misce, za pomocą blendera miksujemy ciecierzycę, z masłem orzechowym, proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym, oraz słodzikiem ( słodziku dodajemy wedle uznania, ja zazwyczaj dodaję 3 łyżki, najlepiej posmakować masy). Blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. 3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i formujemy małe ciasteczka- można użyć wykrawaczek do ciasteczek, by stworzyć ciastka o fantazyjnych kształtach. 4. Piekarnik, najlepiej z termoobiegiem nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasteczka i pieczemy około 20-25minut. Ciasteczka po 2o minutach powinny nabrać ładnego, złocisto-rumianego koloru. 5. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika polewamy wszystkie, albo tylko część, ciasteczek roztopioną czekoladą. Czekamy do zastygnięcia czekolady i...GOTOWE. SMACZNEGO :)