Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasteczka czekoladowo-kawowe na fusach

Opis wykonania

Jak wykorzystać pozostające po kawie fusy i zrobić pyszny deser? To przepis w duchu zero waste - kilka podstawowych składników i 10 minut pieczenia.

Ciasteczka czekoladowo-kawowe na fusach - krok 1

Przygotuj składniki.

Piekarnik z funkcją 4D (termoobieg) rozgrzej do 180°C.

Ciasteczka czekoladowo-kawowe na fusach - krok 2

W misie robota kuchennego utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i dalej ucieraj. Do masy dodawaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj posiekaną czekoladę całość ręcznie dokładnie wymieszaj.

Ciasto podziel na 16 porcji i uformuj kulki.

Ciasteczka czekoladowo-kawowe na fusach - krok 3

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kulki, lekko spłaszcz. 

Piecz około 10 minut. Ciastka powinny wyrosnąć, ale nadal być lekko płynne w środku.

Wystudź i podawaj udekorowane owocami.