Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciastka z batata z figami i masłem orzechowym

Ciastka z batata z figami i masłem orzechowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna deserowa przekąska...idealna do pracy, szkoły, na wycieczkę...;) Z poniższych składników wychodzi 16 szt ( ciastka o średnicy 6 cm ). Smaczny i zdrowy deser!

Składniki

250 g Batat ( średnia sztuka) – po ugotowaniu na parze
100 g Masło orzechowe
100 g Figi suszone
3 szt. białka jajek
3 łyżeczka Sok z limonki
100 g Mąka ryżowa
120 g Mąka gryczana
1/2 łyżeczka Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka Kardamon
50 g Czekolada gorzka 70%
1 garść Fistaszki

Opis wykonania

Jak zrobić: 1. Figi namoczyć w wodzie (przynajmniej przez 1 godz) 2. Ugotować na parze (lub w wodzie) obranego i pokrojonego w grubą kostkę batata (czas gotowania ok.15 min). 3. Wystudzonego batata zmiksować (lub ugnieść widelcem) na gładką masę 4. Do zmiksowanego batata dodać białka jajek, sok z limonki, masło orzechowe i wymieszać wszystko do połączenia się składników. 5. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia, kardamon, figi (odsączone z wody i pokrojone drobno) i wyrobić ciasto w misce- ciasto będzie mieć konsystencję podobną do ciasta na kopytka. 6. Przenieść ciasto na stolnicę , wyrobić jeszcze ok 5 min (w razie lepienia się podsypać mąką ryżową). 7. Od wyrobionego ciasta odrywać kawałki, rolować w kulę a następnie spłaszczać do grubości ok. 1,5 cm. 8. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku (grzałka góra-dół), 175 st C, 20 min. 9. Wystudzić i udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i fistaszkami. 10. Najlepiej smakują następnego dnia. ;) Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych