Ciastka z batata z figami i masłem orzechowym
4 porcje
120 min
Łatwe
Składniki
Ciastka z batata z figami i masłem orzechowym
Ciastka z batata z figami i masłem orzechowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić: 1. Figi namoczyć w wodzie (przynajmniej przez 1 godz) 2. Ugotować na parze (lub w wodzie) obranego i pokrojonego w grubą kostkę batata (czas gotowania ok.15 min). 3. Wystudzonego batata zmiksować (lub ugnieść widelcem) na gładką masę 4. Do zmiksowanego batata dodać białka jajek, sok z limonki, masło orzechowe i wymieszać wszystko do połączenia się składników. 5. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia, kardamon, figi (odsączone z wody i pokrojone drobno) i wyrobić ciasto w misce- ciasto będzie mieć konsystencję podobną do ciasta na kopytka. 6. Przenieść ciasto na stolnicę , wyrobić jeszcze ok 5 min (w razie lepienia się podsypać mąką ryżową). 7. Od wyrobionego ciasta odrywać kawałki, rolować w kulę a następnie spłaszczać do grubości ok. 1,5 cm. 8. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku (grzałka góra-dół), 175 st C, 20 min. 9. Wystudzić i udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i fistaszkami. 10. Najlepiej smakują następnego dnia. ;) Smacznego
Komentarze