Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami bezglutenowe
9 porcje
60 min
Łatwe
Bezglutenowo, fit i z mąką kokosową. Posłodzone niewielką ilością ksylitolu, erytrolu i stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy).
Składniki
1/4 szklanka mąka kokosowa
1/2 szklanka mąka gryczana
3/4 szklanka mąka kukurydziana
2 szt. jajka
2 szt. dojrzałe banany
1 łyżka ksylitol
1 łyżka erytrol
1/2 łyżeczka ekstrakt ze stewii w pudrze
2 łyżka syrop daktylowy
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka proszek do pieczenia
sól
1 szt. skórka z cytryny
2 łyżka siekane orzechy arachidowe
Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)
Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgnieść banany widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem, dodać syrop daktylowy. Następnie dodać oliwę i zmiksować, dodać rozgniecione banany. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
Komentarze