Ciasto cytrynowe
![Ciasto cytrynowe](https://akademiasmaku.pl/storage/8067/conversions/ciasto-cytrynowe-5263-single.webp)
10 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Puszyste, wilgotne i pięknie pachnące ciasto cytrynowe. To prosty przepis z dodatkiem jogurtu – to właśnie ten dodatek sprawia, że ciasto jest delikatne i lekko mokre.
Składniki
1,5 szklanki - mąki
3 szt. - jajek (dużych)
1,5 łyżeczka - proszku do pieczenia
0,75 szklanki - cukru
150 g - miękkiego masła
2 łyżki - jogurtu
2 szt. - skórka z cytryn
- sok z cytryny
- masło do posmarowania formy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
268 kcal
Tłuszcz
14.4 g
Węglowodany
30.2 g
Błonnik
4.7 g
Białko
0.62 g
Sól
0.1 g
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10700/conversions/Zszwr0un21Quvx-thumb.webp)
Cytryny umyj, sparz, wytrzyj. Przy użyciu zestera, zetrzyj skórkę z dwóch cytryn.
Jajka ubij z cukrem na puszysta, perłową masę i dodaj mąkę, proszek do pieczenia. masło, jogurt, sok z cytryny i połowę skórki z cytryny.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10701/conversions/fa3jDcqkY5TjOY-thumb.webp)
Miksuj w robocie kuchennym do połączenia składników. Formę keksówkę wysmaruj masłem, wylej ciasto
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10702/conversions/1hLDjSJ65CWueE-thumb.webp)
Piecz ok. 40 min w 160 st. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli będzie wilgotny warto dodać ok 5 minut.
Po wystudzeniu wyłóż ciasto, górę udekoruj skórką cytrynową.
Komentarze