Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Puszyste, wilgotne i pięknie pachnące ciasto cytrynowe. To prosty przepis z dodatkiem jogurtu – to właśnie ten dodatek sprawia, że ciasto jest delikatne i lekko mokre.

Składniki

1,5 szklanki - mąki
3 szt. - jajek (dużych)
1,5 łyżeczka - proszku do pieczenia
0,75 szklanki - cukru
150 g - miękkiego masła
2 łyżki - jogurtu
2 szt. - skórka z cytryn
- sok z cytryny
- masło do posmarowania formy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
268 kcal
Tłuszcz
14.4 g
Węglowodany
30.2 g
Błonnik
4.7 g
Białko
0.62 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Cytryny umyj, sparz, wytrzyj. Przy użyciu zestera, zetrzyj skórkę z dwóch cytryn.

Jajka ubij z cukrem na puszysta, perłową masę i dodaj mąkę, proszek do pieczenia. masło, jogurt, sok z cytryny i połowę skórki z cytryny.

Miksuj w robocie kuchennym do połączenia składników. Formę keksówkę wysmaruj masłem, wylej ciasto

Piecz ok. 40 min w 160 st. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli będzie wilgotny warto dodać ok 5 minut.

Po wystudzeniu wyłóż ciasto, górę udekoruj skórką cytrynową.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych