Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto cytrynowe

Opis wykonania

Puszyste, wilgotne i pięknie pachnące ciasto cytrynowe. To prosty przepis z dodatkiem jogurtu – to właśnie ten dodatek sprawia, że ciasto jest delikatne i lekko mokre.

Ciasto cytrynowe - krok 1

Cytryny umyj, sparz, wytrzyj. Przy użyciu zestera, zetrzyj skórkę z dwóch cytryn.

Jajka ubij z cukrem na puszysta, perłową masę i dodaj mąkę, proszek do pieczenia. masło, jogurt, sok z cytryny i połowę skórki z cytryny.

Ciasto cytrynowe - krok 2

Miksuj w robocie kuchennym do połączenia składników. Formę keksówkę wysmaruj masłem, wylej ciasto

Ciasto cytrynowe - krok 3

Piecz ok. 40 min w 160 st. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli będzie wilgotny warto dodać ok 5 minut.

Po wystudzeniu wyłóż ciasto, górę udekoruj skórką cytrynową.

Bosch do kuchni