Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami

Opis wykonania

Bardzo niepozornie wyglądające ciasto, za to niesamowite w smaku. Już w trakcie pieczenia zapachy są nieziemskie.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banan obrać ze skórki, gruszki również obrać, wyciąć gniazda nasienne. W garnuszku rozpuścić razem masło i czekoladę, zostawić do ostudzenia. W jednej misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier, gruszki i banana. Całość zmiksować na jednolitą masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego), po czym wlać masę czekoladową i wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać stopniowo przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać górę, włożyć do piekarnika i piec około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzone polać dowolną polewą czekoladową i udekorować.