Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami
8 porcje
50 min
Średnie
Bardzo niepozornie wyglądające ciasto, za to niesamowite w smaku. Już w trakcie pieczenia zapachy są nieziemskie.
Składniki
2 szt. Jajka
1 szczypta Sól
120 g Cukier trzcinowy
3 szt. Gruszki
1 szt. Banan
50 g Masło
100 g Gorzka czekolada
150 g Mąka orkiszowa jasna typ 650
100 g Mąka orkiszowa graham typ 1850
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka Soda
1 szt. Polewa czekoladowa do dekoracji
Owoce sezonowe do dekoracji
Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami
Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banan obrać ze skórki, gruszki również obrać, wyciąć gniazda nasienne. W garnuszku rozpuścić razem masło i czekoladę, zostawić do ostudzenia.
W jednej misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier, gruszki i banana. Całość zmiksować na jednolitą masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego), po czym wlać masę czekoladową i wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać stopniowo przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać górę, włożyć do piekarnika i piec około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzone polać dowolną polewą czekoladową i udekorować.
Komentarze