Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami

Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo niepozornie wyglądające ciasto, za to niesamowite w smaku. Już w trakcie pieczenia zapachy są nieziemskie.

Składniki

2 szt. Jajka
1 szczypta Sól
120 g Cukier trzcinowy
3 szt. Gruszki
1 szt. Banan
50 g Masło
100 g Gorzka czekolada
150 g Mąka orkiszowa jasna typ 650
100 g Mąka orkiszowa graham typ 1850
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka Soda
1 szt. Polewa czekoladowa do dekoracji
Owoce sezonowe do dekoracji

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banan obrać ze skórki, gruszki również obrać, wyciąć gniazda nasienne. W garnuszku rozpuścić razem masło i czekoladę, zostawić do ostudzenia. W jednej misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier, gruszki i banana. Całość zmiksować na jednolitą masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego), po czym wlać masę czekoladową i wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać stopniowo przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać górę, włożyć do piekarnika i piec około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzone polać dowolną polewą czekoladową i udekorować.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Pyszny tort mi wyszedł :) polecam!
zielone_obloczki
Bardzo dobre ciasto, polecam.