Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola
Czy jest coś lepszego niż połączenie czekolady i owoców? Oto przepis na idealne, wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości! Sprawdzi się na każdą okazję – zarówno jako codzienny deser, jak i na specjalne uroczystości. Przygotowanie go jest proste, a efekt końcowy zachwyci nie tylko wizualnie, ale też smakiem!

Składniki

2 szt. jajek
2 łyżka serka kremowego
150 g mąki
3 łyżka kakao
80 ml oleju
90 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
90 g białej czekolady
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szt. gruszek
do dekoracji:
1 łyżeczka cukru pudru
kilka listki mięty

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
237.7 kcal
Tłuszcz
11.9 g
Węglowodany
28 g
Błonnik
4 g
Białko
1.3 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Przygotowujemy wszystkie składniki.

Do misy wbijamy jajka, dodajemy serek kremowy oraz cukry. Ucieramy przez chwilę w robocie kuchennym. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz kakao. Mieszamy do połączenia.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Gruszki obieramy ze skórki i ścinamy dolną część, żeby łatwiej „siedziały”. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy (ok. 24 cm średnicy). Owoce wciskamy w masę, tak żeby góra wystawała.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, termoobieg przez ok. 45 minut do suchego patyczka i zmięknięcia gruszek.

Gotowe, wystudzone ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych