


Czy jest coś lepszego niż połączenie czekolady i owoców? Oto przepis na idealne, wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości! Sprawdzi się na każdą okazję – zarówno jako codzienny deser, jak i na specjalne uroczystości. Przygotowanie go jest proste, a efekt końcowy zachwyci nie tylko wizualnie, ale też smakiem!
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Do misy wbijamy jajka, dodajemy serek kremowy oraz cukry. Ucieramy przez chwilę w robocie kuchennym. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz kakao. Mieszamy do połączenia.
Gruszki obieramy ze skórki i ścinamy dolną część, żeby łatwiej „siedziały”. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy (ok. 24 cm średnicy). Owoce wciskamy w masę, tak żeby góra wystawała.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, termoobieg przez ok. 45 minut do suchego patyczka i zmięknięcia gruszek.
Gotowe, wystudzone ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.