Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

65 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych.Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.Wilgotne,a zarazem delikatne i puszyste.

Składniki

225 g mąki tortowej
250 ml mleka
120 g masła solonego
180 g cukru pudru
30 g cukru pudru
75 g wiórków kokosowych
duże jajka
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji kokosowej
Polewa
180 g masła
200 g gorzkiej czekolady

Opis wykonania

Ciasto: W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną.

Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.

Polewa: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Wyszło idealne
Patrycja Lewandowska
Wyszło idealnie
Radosław
Posypane migdalami smakuje super :)
MiszelPiszel
Absolutny sztos! Rozpływa się w ustach.

Powiązane przepisy