Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto drożdżowe farszem gryczanym Magdaleny Ujdy

Opis wykonania

Wspomnienie regionalnego dziedzictwa kulinarnego w wykonaniu Magdaleny to połączenie tradycyjnego, podkarpackiego ciasta drodżowego z aromatycznym nadzieniem gryczanym.

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku ze szczyptą cukru, dodaj1 łyżkę mąki i odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
  2. Gdy zaczyn podrośnie, dodaj pozostałe składniki (1 jajko, olej i mąkę), wyrób ciasto (najlepiej jeśli zrobisz to w robocie kuchennym).
  3. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastycznei nie powinno lepić się do rąk).
  4. Ciasto odstaw do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  5. Ziemniaki obierz, ugotuj i przepuść je przez praskę do ziemniaków lub potłucz na gładką masę.
  6. Kaszę ugotuj na na sypko, cebulę drobno posiekamy i zarumień na oleju.
  7. Wszystkie składniki na farsz (ziemniaki, kasza, cebula) połącz oraz dopraw solą i pieprzem do smaku (wedle Twoich upodobań)
  8. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części (w stosunku 2:3).
  9. Obie części rozwałkowuj.
  10. Większą część ciasta wyłóż na dno natłuszczonej blachy (tak, aby brzegi ciasta zachodziły na ścianki blachy).
  11. Na tak przygotowany spód wyłóż farsz i przykryj go drugą (mniejszą) połową ciasta.
  12. Brzegi obu części ciasta powinny być zlepione, żeby farsz był całkowicie „otulony” ciastem.
  13. Jeżeli zostanie Ci trochę ciasta, możesz zrobić z niego dekorację.
  14. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 15-20 min.
  15. Następnie posmaruj wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie od góry i od dołu) i piecz przez ok. 50 minut (do uzyskania złotego koloru; można też np. 10 min przed końcem pieczenia wyłącz grzanie od góry, a dopiecz jedynie spód) na środkowej półce piekarnika.
  16. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i serwujemy na ciepło (powinno trochę przestygnąć, zanim zaczniesz je kroić).