Ciasto drożdżowe farszem gryczanym Magdaleny Ujdy
4 porcje
60 min
Średnie
Wspomnienie regionalnego dziedzictwa kulinarnego w wykonaniu Magdaleny to połączenie tradycyjnego, podkarpackiego ciasta drodżowego z aromatycznym nadzieniem gryczanym.
Składniki
125 ml Mleko
25 g Drożdże świeże
1 łyżeczka Cukier
2 szt. Jajko
50 ml Olej
250 g Mąka pszenna
Farsz
1 szklanka Kasza gryczana (durowa, palona)
1,2 kg Ziemniaki surowe
1 szt. Cebula
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
Ciasto drożdżowe farszem gryczanym Magdaleny Ujdy
Ciasto drożdżowe farszem gryczanym Magdaleny Ujdy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku ze szczyptą cukru, dodaj1 łyżkę mąki i odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
- Gdy zaczyn podrośnie, dodaj pozostałe składniki (1 jajko, olej i mąkę), wyrób ciasto (najlepiej jeśli zrobisz to w robocie kuchennym).
- Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastycznei nie powinno lepić się do rąk).
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
- Ziemniaki obierz, ugotuj i przepuść je przez praskę do ziemniaków lub potłucz na gładką masę.
- Kaszę ugotuj na na sypko, cebulę drobno posiekamy i zarumień na oleju.
- Wszystkie składniki na farsz (ziemniaki, kasza, cebula) połącz oraz dopraw solą i pieprzem do smaku (wedle Twoich upodobań)
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części (w stosunku 2:3).
- Obie części rozwałkowuj.
- Większą część ciasta wyłóż na dno natłuszczonej blachy (tak, aby brzegi ciasta zachodziły na ścianki blachy).
- Na tak przygotowany spód wyłóż farsz i przykryj go drugą (mniejszą) połową ciasta.
- Brzegi obu części ciasta powinny być zlepione, żeby farsz był całkowicie „otulony” ciastem.
- Jeżeli zostanie Ci trochę ciasta, możesz zrobić z niego dekorację.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 15-20 min.
- Następnie posmaruj wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie od góry i od dołu) i piecz przez ok. 50 minut (do uzyskania złotego koloru; można też np. 10 min przed końcem pieczenia wyłącz grzanie od góry, a dopiecz jedynie spód) na środkowej półce piekarnika.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i serwujemy na ciepło (powinno trochę przestygnąć, zanim zaczniesz je kroić).
Komentarze