Ciasto jaglane z borówkami, bananem i gruszkami
8 porcje
80 min
Łatwe
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, to zamiast batoników polecam ten fit deser.
Składniki
150 g Kasza jaglana
1 szczypta Sól
500 ml Woda
55 g Masło
1 szt. Banan
2 łyżeczka Cukier trzcinowy lub brzozowy
180 g Borówka amerykańska
2 szt. Gruszki
Ciasto jaglane z borówkami, bananem i gruszkami
Ciasto jaglane z borówkami, bananem i gruszkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wlać wodę i zagotować. Następnie wsypać kaszę jaglaną, dodać szczyptę soli i masło. Gotować do momentu, aż odparuje nadmiar wody (czyli około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania się kaszy, bo może przywierać do dna). Banan i gruszki obrać ze skóry. Jedną gruszkę i banana pokroić i wrzucić do kaszy, dodać cukier trzcinowy, po czym zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do masy wsypać umyte borówki i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Gotowe ciasto przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm i wyrównać górę. Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec na środkowej półce piekarnika 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Komentarze