Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ciasto jaglane z borówkami, bananem i gruszkami

Ciasto jaglane z borówkami, bananem i gruszkami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, to zamiast batoników polecam ten fit deser.

Składniki

150 g Kasza jaglana
1 szczypta Sól
500 ml Woda
55 g Masło
1 szt. Banan
2 łyżeczka Cukier trzcinowy lub brzozowy
180 g Borówka amerykańska
2 szt. Gruszki

Opis wykonania

Do garnka wlać wodę i zagotować. Następnie wsypać kaszę jaglaną, dodać szczyptę soli i masło. Gotować do momentu, aż odparuje nadmiar wody (czyli około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania się kaszy, bo może przywierać do dna). Banan i gruszki obrać ze skóry. Jedną gruszkę i banana pokroić i wrzucić do kaszy, dodać cukier trzcinowy, po czym zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do masy wsypać umyte borówki i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Gotowe ciasto przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm i wyrównać górę. Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec na środkowej półce piekarnika 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych