Ciasto jogurtowe z jagodami
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Latem aż żal nie skorzystać z jagód!
Składniki
450 g mąki pszennej
250 g jogurtu naturalnego
160 g cukru
150 g jagód
125 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
951 kcal
Tłuszcz
38.2 g
Węglowodany
130.9 g
Błonnik
20.8 g
Białko
3.8 g
Sól
0.2 g
Ciasto jogurtowe z jagodami
Ciasto jogurtowe z jagodami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przez cały sezon zajadamy się świeżymi, niebieskimi owocami pod każdą postacią. Nie może ich także zabraknąć w deserach Akademii Smaku, dlatego przygotowałem jogurtowe ciasto z jagodami, które skusi każdego miłośnika owocowych słodkości.
Opis przygotowania:
- Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ucieraj do momentu, aż masa będzie miała jasny kolor).
- Zmniejsz obroty robota kuchennego, dodaj mąkę, olej i jogurt. Miksuj do połączenia składników.
- Ciasto przelej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż jagody.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45–50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Komentarze