Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Ciasta z warzyw cieszą się coraz większą popularnością. Spróbujcie mistrzowskiego marchewkowego ciasta z powidłami śliwkowymi.

Składniki

5 szt. - jajek
150 g - cukru
1 laska - wanilii
1 łyżeczka - sody oczyszczonej
200 ml - oleju słonecznikowego
200 g - mąki tortowej
1 łyżeczka - laski cynamonu startej
300 g - marchewki startej na grubych oczkach
100 g - orzechów włoskich
50 g - migdałów
200 g - powideł śliwkowych
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
- cukier do posypania

Opis wykonania

Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z sodą i cynamonem. Żółtka ucieramy w robocie z cukrem i wanilią na puszystą masę.

Ubijamy pianę z białek i łączymy, delikatnie mieszając, z żółtkami. Gdy masa jajeczna będzie kremowa i puszysta stopniowo dolewamy olej (mieszając na wolnych obrotach).

Następnie dodajemy po łyżce mąki. Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i startą marchewkę. Dokładnie mieszamy składniki.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

 

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Jak ciasto przestygnie przekrajamy je na dwie części. Smarujemy powidłami spód ciasta i przykrywamy drugą częścią.

Posypujemy cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych