Ciasto marchewkowe z powidłami

12 porcji
120 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Ciasto marchewkowe z powidłami
Ciasto marchewkowe z powidłami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z sodą i cynamonem. Żółtka ucieramy w robocie z cukrem i wanilią na puszystą masę.
Ubijamy pianę z białek i łączymy, delikatnie mieszając, z żółtkami. Gdy masa jajeczna będzie kremowa i puszysta stopniowo dolewamy olej (mieszając na wolnych obrotach).

Następnie dodajemy po łyżce mąki. Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i startą marchewkę. Dokładnie mieszamy składniki.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.


Jak ciasto przestygnie przekrajamy je na dwie części. Smarujemy powidłami spód ciasta i przykrywamy drugą częścią.
Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze