Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto marchewkowe z powidłami

Opis wykonania

Ciasta z warzyw cieszą się coraz większą popularnością. Spróbujcie mistrzowskiego marchewkowego ciasta z powidłami śliwkowymi.

Ciasto marchewkowe z powidłami - krok 1

Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z sodą i cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę.

Ubijamy pianę z białek i łączymy delikatnie mieszając z żółtkami. Gdy masa jajeczna będzie kremowa i puszysta stopniowo dolewamy olej (mieszając na wolnych obrotach).

Ciasto marchewkowe z powidłami - krok 2

Następnie dodajemy po łyżce mąki. Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i startą marchewkę. Dokładnie mieszamy składniki.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

 

Ciasto marchewkowe z powidłami - krok 3

Jak ciasto przestygnie przekrajamy je na dwie części. Smarujemy powidłami spód ciasta i przykrywamy drugą częścią.

Posypujemy cukrem pudrem.