Ciasto marchewkowe z powidłami
12 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Ciasto marchewkowe z powidłami
Ciasto marchewkowe z powidłami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z sodą i cynamonem. Żółtka ucieramy w robocie z cukrem i wanilią na puszystą masę.
Ubijamy pianę z białek i łączymy, delikatnie mieszając, z żółtkami. Gdy masa jajeczna będzie kremowa i puszysta stopniowo dolewamy olej (mieszając na wolnych obrotach).
Następnie dodajemy po łyżce mąki. Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i startą marchewkę. Dokładnie mieszamy składniki.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Porada
Jajka w cieście można zastąpić np. przetartymi jabłkami. Zadaniem jajek jest połączenie składników ciasta – zamiast nich możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej lub dobrze zmiksowanego tofu (50 g tofu = 1 jajko).
Jak ciasto przestygnie przekrajamy je na dwie części. Smarujemy powidłami spód ciasta i przykrywamy drugą częścią.
Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze