Ciasto marchewkowe z powidłami
![Ciasto marchewkowe z powidłami](https://akademiasmaku.pl/storage/7307/conversions/ciasto-marchewkowe-z-powidlami-4475-single.webp)
12 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 5)
Składniki
Ciasto marchewkowe z powidłami
Ciasto marchewkowe z powidłami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8557/conversions/MnqBYahGOvE36b-thumb.webp)
Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z sodą i cynamonem. Żółtka ucieramy w robocie z cukrem i wanilią na puszystą masę.
Ubijamy pianę z białek i łączymy, delikatnie mieszając, z żółtkami. Gdy masa jajeczna będzie kremowa i puszysta stopniowo dolewamy olej (mieszając na wolnych obrotach).
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8558/conversions/d261iGL6Z3npXT-thumb.webp)
Następnie dodajemy po łyżce mąki. Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i startą marchewkę. Dokładnie mieszamy składniki.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8559/conversions/Zm4Q9N8oBtF2w1-thumb.webp)
Jak ciasto przestygnie przekrajamy je na dwie części. Smarujemy powidłami spód ciasta i przykrywamy drugą częścią.
Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze