


Ciasto Snikers to nic innego jak ciasto przekładane masą budyniową i kajmakiem. Wierzch ciasta pokryty jest masą z solonych orzechów ziemnych. Rewelacyjne połączenie smaków.
Zacznij od wsypania mąki do miski, następnie dodaj cukier i sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone w kostkę. To wszystko posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka.
Do kruszonki dodaj miód, żółtka, jajko i śmietanę, a następnie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
Formę (ok. 30 na 40 cm) wyłóż pergaminem.
Ciasto podziel na trzy części, a następnie każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i piecz po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10–15 minut. Upieczone blaty odstaw do przestudzenia.
Przygotuj polewę orzechową. W niewielkim garnku rozpuść masło z cukrem i miodem. Dodaj posiekane orzechy. Gotuj chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
Mleko (500 ml) zagotuj z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i energicznie mieszaj. Ostudź.
Pierwszą porcję ciasta ułóż na desce. Na nim rozsmaruj masę budyniową, następnie połóż drugi blat i rozsmaruj kajmak. Ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj masą orzechową.
Ciasto wstaw do lodówki.