Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ciasto Snikers

Ciasto Snikers
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ciasto Snikers to nic innego jak ciasto przekładane masą budyniową i kajmakiem. Wierzch ciasta pokryty jest masą z solonych orzechów ziemnych. Rewelacyjne połączenie smaków.

Składniki

Ciasto:
700 g mąki
100 g miodu
150 g cukru pudru
2 żółtka + 1 całe jajko
200 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml śmietany 18%

Masa orzechowa:
200 g orzechów ziemnych
100 g masła
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu

Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu śmiatankowego
700 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej

Opis wykonania

1

Zacznij od wsypania mąki do miski, następnie dodaj cukier i sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone w kostkę. To wszystko posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka.

Do kruszonki dodaj miód, żółtka, jajko i śmietanę, a następnie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.

2

Formę (ok. 30 na 40 cm) wyłóż pergaminem.

Ciasto podziel na trzy części, a następnie każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i piecz po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10–15 minut. Upieczone blaty odstaw do przestudzenia.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Przygotuj polewę orzechową. W niewielkim garnku rozpuść masło z cukrem i miodem. Dodaj posiekane orzechy. Gotuj chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.

4

Mleko (500 ml) zagotuj z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i energicznie mieszaj. Ostudź.

5

Pierwszą porcję ciasta ułóż na desce. Na nim rozsmaruj masę budyniową, następnie połóż drugi blat i rozsmaruj kajmak. Ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj masą orzechową.

Ciasto wstaw do lodówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
akorycka5
ciasto idealne na tort urodzinowy
MiszelPiszel
Bardzo słodkie, ale czasem można zaszaleć!