Orzechy ziemne
Są to niezwykle ciekawe orzechy, które tak naprawdę… nie są orzechami! Pod względem botanicznym należą do roślin strączkowych, ponieważ strąk z nasionami dojrzewa w ziemi. Orzechy ziemne – właściwości...
Czytaj więcej
Są to niezwykle ciekawe orzechy, które tak naprawdę… nie są orzechami! Pod względem botanicznym należą do roślin strączkowych, ponieważ strąk z nasionami dojrzewa w ziemi.
Orzechy ziemne – właściwości
Nazwa orzechy wynika z wysokiej zawartości tłuszczu. Przekłada się to na ich kaloryczność, która wynosi aż 610 kcal w 100 g. Orzechy ziemne wyróżnia jednocześnie wysoka zawartość białka oraz węglowodanów. W przeciwieństwie do innych nasion roślin strączkowych mogą być spożywane na surowo.
Jak wykorzystać orzechy ziemne w kuchni?
Orzechy ziemne z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania owsianek, koktajli, ciasteczek i ciast. Pasują również do dań wytrawnych, zwłaszcza tych inspirowanych kuchnią azjatycką. Dodają potrawom ciekawego aromatu, wyrazistości i chrupkości. Podgrzane smakują całkowicie inaczej niż surowe. Orzechy ziemne dobrze komponują się z pomidorami, cebulą, papryką, chili, cukinią, ryżem, kuminem oraz innymi nasionami roślin strączkowych. Zmielone orzechy ziemne mogą również zagęścić zbyt rzadkie danie.